Miljöpartiets lokala företrädare låter ideologiska skygglappar skymma verkligheten, skriver Aron Israelson, Friskolornas riksförbund, i en replik.
Miljöpartiets lokala företrädare låter ideologiska skygglappar skymma verkligheten, skriver Aron Israelson, Friskolornas riksförbund, i en replik. Bild: MATS EDMAN

Replik: Ideologi får inte stå i vägen för fakta

Miljöpartiets lokala företrädare låter ideologiska skygglappar skymma verkligheten, skriver Aron Israelson, Friskolornas riksförbund, i en replik.

ANNONS

Svar till ”Skolbarn är inte en produkt att förädla”.

Mikael Solkulle (MP) skriver, i en replik, att ordet förädlingsvärde är ”absurt” i fråga om skolan. Men bakom den torra termen döljer sig något mycket viktigt: ett sätt att mäta hur mycket skolan bidrar till elevernas kunskapsutveckling. Därför mäter man förädlingsvärde på alla skolor i England och Norge, det borde vi sätta i system även i Sverige. Bara så kan vi få en bättre bild av vilka skolor som hjälper sina elever till mer kunskap. Det handlar alltså inte om att se skolbarn som en ”produkt”, utan som människor med rätt till god utbildning.

ANNONS

Solkulle hävdar vidare att elever från Internationella Engelska Skolan (IES) i högre utsträckning hoppar av gymnasiets teknikprogram i Borås. Men det han inte nämner är att det handlar om fem elever som inte klarat programmet eller blivit utskrivna. Det är med andra ord ett försvinnande litet underlag, som enligt kommunens förvaltningschefs ”bestämda uppfattning” är för obetydligt för att man ska kunna dra några slutsatser.

Tittar man på studien om förädlingsvärde ligger alltså IES över genomsnittet. Och granskar man Skolverkets statistik på avvikelsen mellan nationella prov och slutbetyg ligger IES i Borås betydligt bättre till än de kommunala grundskolorna. Det gäller för övrigt friskolor generellt över hela landet. I ämnen som matematik, svenska och engelska är det kommunala grundskolor som avviker mer när man jämför resultat på nationella prov och betyg.

Solkulle menar att det behövs mer ideologi i politiken. Han antyder också att min ideologi skulle gå ut på att säkerställa högre aktievärden för friskolor. Det är bra att friskolor är lönsamma, anser jag. För att dessa skolor, enligt forskningen, håller högre kvalitet och för att de kan expandera och nå fler elever. Men kärnan i min ideologi är att elever ska få välja själva och ges en bra utbildning. Min kritik mot Miljöpartiets lokala företrädare är att de låter ideologiska skygglappar skymma verkligheten.

Aaron Israelson

Näringspolitiskt ansvarig, Friskolornas riksförbund

LÄS MER:Insändare: Stoppa etablering av privat skola i Stenkullen

LÄS MER:Replik: Kuzmanovic vill begränsa elevers valfrihet

LÄS MER:Replik: Skolbarn är inte en produkt att förädla

ANNONS