Ronja Kylén slog nytt rekord – trots överansträngd axel

Efter framgången på junior-SM var hon favorit, trots en överansträngd axel. Simtalangen från Lerum infriade förväntningarna, krossade konkurrenterna och satte nytt personligt rekord vid Sim Sum i Halmstad.
– Först blev jag chockad. Men det var ju kul. Kul att vara bäst, säger Ronja Kylén.

ANNONS
|

Ronja Kylén från Lerum ses som en av svensk simnings största talanger. 14-åringen tävlade nyligen i Junior-SM, då mot konkurrenter som var upp till 19 år.

– Jag var yngst av alla i hela startfältet. Så jag hade inte så höga förväntningar, säger hon.

Trots det blev hon sjua på en ny rekordtid, inte så långt från medaljerna. När Sum Sim 2023 i Halmstad avgjordes i helgen var hon därför en stor favorit att ta hem guldet på 100 meter ryggsim mot jämnåriga.

– Det är klart att man känner mycket press, men det stör mig inte. Jag gillar det. Det är bara att fokusera.

ANNONS

Ronja Kylén slog rekord i 50-metersbana

Efter att ha haft bästa tiden i försöken gick Ronja Kylén in i finalen och simmade sitt snabbaste lopp i karriären. Tiden stannade på 1:07.39 vilket var nästan två sekunder före tvåan. I simning kan två sekunder beskrivas som en evighet. En total kross alltså. På sim-sajten simma.nu skriver man speciellt om Lerumtalangen: "Må hon få rätt väg till elitsimningen.”

– Det hade jag inte väntat mig. Utomhus i en 50-metersbana är vattnet lite kallare. Och pers med fem tiondelar räknar man inte med när det är blåst.

Därför var hon extra nöjd med tiden. Och guldmedaljen, på det som kan likställas med SM för ungdomar, är en av karriärens största meriter hittills.

Nu väntar tre veckors rehabilitering av den överansträngda axeln. Det har varit mycket träning och tävling på senare tid. Dels inför simtävlingarna men nyligen spelade hon även Partille Cup i handboll med sitt Baltichov som gick till åttondelsfinal innan laget blev utslaget. Där är hon vänsternia och skytt i laget. Det är skottarmen som har blivit överansträngd.

Vad är roligast, handboll eller simning?

– Jag föredrar att träna handboll. Simningen är mer enformig i träningen där det handlar om att nöta längder fram och tillbaka. Men när det gäller tävling är det simning som är roligast.

LÄS MER:Vinnarskallen Ronja Kylén från Lerum – en av svensk simnings största talanger

LÄS MER:Kallduschen en självklar rutin för pojklandslagsspelaren Rasmus Nåfors Dahlin

LÄS MER:Linus Pihl är snabbast i Lerums historia

ANNONS