Lekstorps IF gick från tynande tillvaro till störst i Västsverige

Uppgångar och nedgångar tillhör varje idrottsförenings vardag, men i fallet Lekstorps IF har det varit sällsynt tvära kast. För bara några år sedan var klubbens bordtennissektion på väg att tyna bort, och nu är man den största bordtennisföreningen i Västsverige.
– Det känns lite unikt faktiskt, säger LIF:s store eldsjäl Tomas Nordqvist om utvecklingen.

ANNONS
|

Två hallar, 24 bord, och en helg fullmatad med bordtennis. Så såg det ut för en månad sedan då Lekstorps Vårpool slog rekord med 540 deltagare, varav en stor mängd grönklädda hemmaspelare.

Men vi behöver inte backa bandet speciellt långt för att komma till en tid när detta skulle ha varit en otänkbar syn.

– För sex år sedan hade vi i princip inte en enda ungdom, säger ungdomstränaren Emil Pettersson.

Under inledningen av 2000-talet hade Lekstorp en framgångsrik period där man fostrade många skickliga spelare. Bland dem nyss nämnde Emil Pettersson och flera talangfulla tjejer, som tog damlaget ända upp i Elitserien. Men år 2017, som Emil refererar till, hade förutsättningarna förändrats drastiskt. Damlaget låg inte längre i den högsta ligan, den blivande landslagsspelaren Jennifer Jonsson hade bytt klubb, och vad värre var – återväxten var i det närmsta obefintlig.

ANNONS

– Vi kände att vi behövde göra något, säger Tomas Nordqvist, eldsjäl och tidigare ordförande i klubben.

Chansen till nystart

Och när några killar berättade att de ville börja spela bordtennis såg Lekstorp chansen till en nystart. Någon träningsgrupp att slussa in de pingissugna barnen i fanns dock inte, och för att ta hand om dem ordentligt behövde man få in en person med tid och energi att driva verksamheten.

Så resonerade LIF:s styrelse och lösningen blev att med hjälp av bidrag anställa Emil Pettersson som ungdomstränare på halvtid.

– Då hade vi inte ambitionen att hamna där vi är nu, det har mer blivit så för att det utvecklats så väl, säger Jan Byström, nuvarande ordförande i LIF.

Växer för varje år

Med undantag för pandemitiden har Lekstorp vuxit för varje år sedan 2017 och numera är man Västsveriges största klubb, med 112 licensierade spelare, några fler än Askims BTK och LinnéPartille PK. Dessutom finns 38 spelare, bland annat nybörjare i pingisskolan, som ännu inte har licens.

– Det kanske inte låter så mycket, men i bordtennissammanhang är det här en imponerande siffra, säger Emil Pettersson.

Bara sju svenska klubbar är större och Lekstorp är nästan tillbaka på de medlemssiffror klubben hade under rekordåren i slutet på 1970-talet, när sporten hade en storhetsperiod i Sverige i kölvattnet efter Stellan Bengtssons VM-guld.

– Det är klart att man blir imponerad över att vi lyckats åstadkomma så otroligt mycket på kort tid, det känns lite unikt faktiskt. Speciellt när man ser andra klubbar i Göteborgsregionen som har svårt att locka nya, säger Tomas Nordqvist.

Framgångsreceptet

Emil Pettersson får den uppenbarligen kluriga uppgiften att beskriva framgångsreceptet.

– Oj, svår fråga. Vi har varit duktiga på att starta upp nya pingisskolor varje termin. Många pingisklubbar har endast sina bästa tränare i elitgrupperna, men i Lekstorp har jag hand om allt från pingisskolorna för nybörjare mellan sju och nio år till vår elitgrupp för ungdomar. Vi tycker att det är viktigt att barnen får så bra tränare som möjligt direkt. Det är större chans att de fastnar för sporten då.

Jan Byström är inne på samma linje.

– Jämfört med fotboll, innebandy och många andra sporter är det svårt att ha föräldratränare i bordtennis, det blir snabbt ganska tekniskt, säger han.

Engagerad ungdomstränare

Ordföranden lyfter också fram Emil som person.

– Han är engagerad, duktig, superintresserad, och bra med ungdomarna och får dem att stanna kvar. Det är väldigt mycket hans förtjänst att vi kunnat utvecklas så här.

Emil Petterssons halvtid har blivit till en heltidstjänst, och i takt med tillväxten har klubben utbildat fler tränare.

– Vi hade inte haft möjlighet att växa så här mycket utan alla nya, engagerade tränare som gör ett kanonjobb i klubben. Vi har bland annat utbildat fem nya tränare det senaste året, säger Emil Pettersson.

Verksamheten består nu av allt från nybörjare till yttersta elit med ett herrlag i division 1 och ett damlag i Pingisligan, även om det för närvarande är ovisst om Lekstorp spelar vidare med sitt lag i högsta serien nästa säsong.

– Det är väldigt kul att ha det spannet och vi har killar på kö för att börja spela, vad vi kämpar med är att få fler tjejer, säger Jan Byström.

Lokala förebilder

Detta trots att klubben har förebilder nära till hands. Den gångna säsongen har damlaget både haft en nybliven landslagsspelare i Matilda Hansson, och en nyligen pensionerad sådan, Jennifer Jonsson. Båda är fostrade i Lekstorp.

– Cirka 10 procent av alla licenserade spelare i Sverige är tjejer, vilket vi tycker är väldigt tråkigt. Vi har lite bättre siffror än så, cirka 20 procent, men vi vill att fördelningen mellan killar och tjejer i klubben ska bli jämnare fördelat än så, säger Emil Pettersson.

Med ambitionen att locka fler tjejer deltar Lekstorp i två projekt, ett tillsammans med Svenska Bordtennisförbundet och ett skolprojekt som drivs av RF-SISU. Lågstadiet på Röselidsskolan, Stenkulan och Almekärrsskolan får besök av Lekstorp under vårterminen.

En förutsättning för att klubben ska kunna växa mer är dock fler halltider.

– Vi har slagit i taket nu, säger Emil Pettersson.

De största klubbarna

VÄSTSVERIGE

1. Lekstorps IF 112 licenserade spelare

2. Askims BTK 105 licenserade spelare

3. LinnéPartille PK 102 licenserade spelare

4. Mariedals IK 75 licenserade spelare

5. Mölndal BTK 73 licenserade spelare

SVERIGE

1. Spårvägens BTK 294 licenserade spelare

2. Ängby SK 213 licenserade spelare

3. Hammarby IF 178 licenserade spelare

4. IFK Lund 133 licenserade spelare

5. Linköping PK 129 licenserade spelare

6. Norrtulls SK 128 licenserade spelare

7. Halmstad BTK 115 licenserade spelare

8. Lekstorps IF 112 licenserade spelare

9. Västers BTK 111 licenserade spelare

10. BTK Frej 111 licenserade spelare

(Statistiken är från den 27 mars 2023)

LÄS MER:Efter tredje raka JSM-segern – nästa år kan Matilda bli historisk

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:Lekstorp missar SM-semifinal – nu krävs sponsorer

ANNONS