Vild föreläsning när Falklind berättar om prisad tv-serie

Tvivlarna fanns när Martin Falklind lanserade sin idé om ett nytt naturprogram på SVT, och inte ens han själv var beredd på det enorma gensvaret han fått efter ”Fiskarnas rike”. Med tittarnas engagemang och en hög med svenska och internationella filmpriser i bagaget beger han sig nu ut på en föreläsningsturné, som startar i Dergårdsteatern.

ANNONS

– Fiskar, undra om någon vill titta på det, menar ni att ni ska göra en hel timme om bara fiskar?

SVT-cheferna suckade tungt och hade en minst sagt ljummen inställning när Martin Falklind presenterade sitt förslag.

– Nej, sa jag, du har inte lyssnat, vi ska göra tre hela timmar, en om älvarna, en om sjöarna och en om haven. Då höll de på att smälla av.

Fiskejournalisten och naturfilmaren skrattar när han minns tillbaka på mötet. Om det sedan var Martins entusiasm, övertalningsförmåga, eller anseende efter tidigare produktioner som fick SVT-cheferna att ge vika ska vi låta vara osagt. Men i efterhand har knappast någon ångrat beslutet att göra serien ”Fiskarnas rike”, som sändes i oktober 2021.

ANNONS

– Enligt SVT är det en av deras absolut största naturfilmssuccér de haft i modern tid, som de kan minnas, säger Martin Falklind.

5 000 brev

Och även om han själv givetvis trodde på sin idé hade han inte räknat med gensvaret, där han under lång tid ägnade flera timmar om dagen åt att svara på runt 5 000 brev från engagerade tittare. Efter publikens mottagande började även filmpriserna ramla in, först i Sverige och på senare tid utomlands, varav det tyngsta kanske är för kategorierna bästa miljöfilm och bästa naturfilm på Cannes World Film Festival.

– Vi är chockade, om vi räknar samman allt vi gjort i hela våra liv innan det här så har Fiskarnas rike fått mycket mer uppmärksamhet än allt annat tillsammans, så är i alla fall känslan, säger han.

Redan förra vintern följde Martin Falklind upp serien med föredrag på 25 orter i landet. Nu väntar ytterligare en föreläsningsturné och starten sker i Dergårdsteatern på söndag.

– Det är extra kul att börja i Lerum, det blir många ansikten jag känner igen, hoppas jag. Och här känner jag också till de lokala förutsättningarna en del, både problem och lösningar som jag följt genom åren, säger den tidigare Lerumsbon, som även arbetade som chefredaktör på magasinet Fiskejournalen i Stenkullen.

Vad är den största skillnaden mellan att göra tv-serien och att berätta om den på en scen?

¶– Den stora skillnaden är att när det är tv-program så måste du väga vartenda ord på guldvåg, vi har flera av varandra oberoende experter som dubbel- och trippelkollar allt, det får inte finnas något som är fel eller vinklat. På scen kan du inte göra så, där får du prata mer fritt. Där kan jag också säga vad jag tycker om saker och ting, jag kan respondera på publikens reaktioner, berätta om saker jag kommer på i stunden och svara på frågor som kastas ut. Det mer mer oregisserat, det kan bli lite mera vilt, svarar Martin Falklind och skrattar.¶

Brukar det bli debatt?

– Ja, både före, under och efter föreläsningarna. Ofta har det blivit att jag stått kvar med ett gäng människor tills en vaktmästare kommit och sagt att ”nu måste vi larma, så nu måste ni gå”. Det är väldigt kul att träffa människor och få deras respons.

Nyckeln till framgång

Folkets engagemang, priserna och SVT:s reaktioner talar för sig själva, men frågan är vad som gjort programmet till en sådan succé? Varför blev det inte en naturserie i mängden som producerades, sändes, och lades till handlingarna?

Martin Falklind tror att det finns flera anledningar: Förutom att teamet har försökt visa det vackra under ytan, så har de berättat vad fiskarna och en levande vattenmiljö betyder för ekonomin och människans överlevnad. De visar destruktiviteten, som exempelvis lax- och åldöd vid svenska kraftverk, samtidigt som de lyfter fram goda exempel där god ekonomi och hållbar ekologi går hand i hand.

– Det är nog den kombinationen som har engagerat och inspirerat publiken så mycket.

Under det fyra år långa arbetet åkte de till allt från Falkenberg till Florida för att hitta platser och människor med innovativa lösningar. I serien kunde de således visa hur fiske kan ske hållbart utan bottentrålning, som Martin likställer med att skörda äpplen med en bulldoser. Han berättar vidare att de besökt vattenkraftverk med fungerade fiskvägar, så att den utrotningshotade ålen inte blir hackad i småbitar i någon turbin.

– Vi serverar fakta och sen överlåter vi till tittaren själv att tycka, och det tror jag är ett framgångsrecept, att inte underskatta intelligensen hos tittarna.

Föreläsningsturnén tar den här gången Martin Falklind till städer som Visby, Växjö och Gävle. Men efter tio föredrag sätter han punkt, han hinner nämligen inte med fler då produktionen av uppföljningen till Fiskarnas rike startat.

– SVT har en helt ny filosofi när gäller fisk, konstaterar Martin Falklind.

Fiskarnas Rike

Föreläsningsturné: I februari besöker Martin Falklind tio orter i Sverige där han håller föredrag om sin serie ”Fiskarnas rike” på SVT. Han berättar om filminspelningarna, människor han träffat längs vägen, marina problem och lösningar för att skapa hållbara vattenmiljöer. Arrangörer är Studiefrämjandet och Sportfiskarna tillsammans med lokala fiskeklubbar.

Premiär: På söndag den 12 februari i Dergårdsteatern.

Priser: Efter serien, som sändes i oktober 2021, har ”Fiskarnas rike” fått en rad utmärkelser:

Sverige: Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket, Lidmanpriset av Lidmansällskapet, Årets Prestation på Gyllene Snittet-galan (TV fotograferna), Årets Originalidé på Riagalan (TV producenterna).

Internationellt: Special Prize i Waasa Wildlife Festival (Finland), Publics Award i Matsalu Nature Film Festival (Estland), Best Nature Dokumentary i Natourale Film Festival (Tyskland), Best Dokumentary Film, Best Underwater Cinematography och Best Aerial Cinematography i New York Cinematogrophy Awards (USA), Best Environmental Film och Best Nature Film i Cannes World Film Festival (Frankrike).

ANNONS