Med självprov ska kvinnor slippa en undersökning hos barnmorskemottagningen som många tycker är obehaglig.
Med självprov ska kvinnor slippa en undersökning hos barnmorskemottagningen som många tycker är obehaglig. Bild: isabell Höjman/TT

Västra Götalandsregionen tar bort cellprov – inför självtest

Västra Götalandsregionen inför nu självprov för HPV. Det ersätter cellprov och är ett sätt att förebygga livmoderhalscancer.
Med självprov ska kvinnor slippa en undersökning som många tycker är obehaglig, och man ska få ett lika säkert prov som det som tas på barnmorskemottagning.

ANNONS
|

Att testa sig för HPV vart femte år ökar möjligheten att upptäcka cellförändringar, som kan leda till livmoderhalscancer.

550 kvinnor i Sverige drabbas varje år och 150 dör i sjukdomen. De flesta av dem har testat sig oregelbundet eller inte alls.

Självprov direkt

När det är dags för cellprovtagning har kvinnor tidigare blivit kallade till en barnmorskemottagning, men under pandemin testade Västra Götalandsregionen i stället att skicka ut ett erbjudande om att få hem ett provtagningskit till alla som skulle ha kallats till cellprov.

Det som nu införs är att majoriteten av alla som ska ta cellprov kommer att få självprovet med en gång.

ANNONS

– Att färre personer ska ta sitt prov på mottagning gör att vi i högre grad kan fokusera på prover för de personer som tidigare haft avvikande provsvar. Båda proven, oavsett om det är ett självprov eller ett prov taget på en mottagning, analyseras för HPV, säger Madelene Edin, chef på Screening och egen provhantering hos Barnmorskemottagningarna, i ett pressmeddelande.

Enklare sätt att få viktig vård

Självprovet gör det möjligt för kvinnor som har svårt att ta sig till en barnmorskemottagning att få viktig vård på ett enklare sätt. Även att de som tycker att det är obehagligt att ta gynekologiskt cellprov på mottagning ska ta självprovet.

– Tidigare har vi sett att många bokar om sitt cellprov flera gånger och att det är stora geografiska skillnader i vilka som regelbundet testar sig. Genom att börja skicka ut självprover för HPV som man kan ta själv, i lugn och ro hemma, så hoppas vi att kunna öka antalet personer som testar sig, säger Madelene Edin.

Finns undantag

Varje vecka ska 3 500 självprover skickas ut till kvinnor från 23 års ålder. Men det finns undantag: gravida och personer som tidigare haft cellförändringar eller positivt HPV-test. De kommer fortfarande att kallas till cellprovtagning hos barnmorska.

Självprovet görs inte på exakt samma sätt, men ska vara lika säkert.

HPV

Humant papillomvirus – HPV – är ett vanligt virus som finns i många olika varianter. De orsakar infektioner som oftast läker av sig självt, men vissa typer som sprids genom sexuella kontakter kan över tid orsaka cancer. Att regelbundet testa sig för HPV är därför ett enkelt sätt att minska risken för livmoderhalscancer.

Ju tidigare eventuella förändringar identifieras, desto bättre är möjligheten att sätta in rätt behandling. Att delta i screeningprogrammet genom självprov eller cellprov minskar risken för livmoderhalscancer med 90 procent.

Personer med livmodertapp ska helst testa sig för HPV-virus var femte år. Det ingår i det svenska screeningprogrammet för livmoderhalscancer.

Källa: Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Västra Götalandsregionens budget för 2024 klubbad i fullmäktige

LÄS MER:Förslaget: Patientavgifter höjs – läkarbesök på vårdcentralen blir dyrare

ANNONS