Det byggs just nu ett nytt bostadsområde i centrala Gråbo. Det kommer byggas över 200 bostäder inklusive en ny förskola på området.
Det byggs just nu ett nytt bostadsområde i centrala Gråbo. Det kommer byggas över 200 bostäder inklusive en ny förskola på området. Bild: Matilda Falk

Vändningen: Ny förskola blir kommunägd

På grund av rådande lågkonjunktur svänger Lerums kommun i frågan om den nya förskolan i Gråbo. Trots avslutad markanvisningstävling har nu kommunen beslutat att ta saken i egna händer och både bygga och driva förskolan.

ANNONS

Tidigare i september tog utbildningsnämnden beslutet att godkänna ändring av skolstrukturen 2023 och för den nya förskolan i Bäckamaden. I stället för en fristående förskola som drivs av en privat aktör ska kommunen nu driva förskolan i kommunal regi.

Kommunen har även beslutat att bygga förskolan då tidigare byggaktör dragit sig ur.

– Det som har hänt under året är att den utvalda aktören, som skulle köpa den här marken och bygga förskolan, drog sig ur. De kunde inte bygga på grund av att konjunkturen har förändrats, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Han fortsätter:

– Vi kan inte stoppa samhällsutvecklingen av en hel kommundel bara för att en privat aktör inte ser att konjunkturen håller. Det politikerna har sagt är att vi kör på ändå och då bygger vi väl själva.

ANNONS

Behövs 280 nya förskoleplatser i Gråbo

I en artikel i Lerums Tidning från december förra året presenterades Turako AB som vinnare av markanvisningstävlingen. Förskolan, som skulle ha namnet Södergården, skulle ha plats för cirka 115 barn och vad gäller gestaltning skulle den återspegla den lantliga gårdsmiljön fast i modern tappning.

”Den ska bestå av sju avdelningar, tillagningskök, matsal, ateljé, rörelserum och bibliotek” står det i artikeln.

Dessutom stod det då klart att den privata skolaktören Jensen Education skulle bedriva verksamheten. Något som nu inte längre är aktuellt. Däremot behövs det cirka 280 nya förskoleplatser i Gråbo – och för att dessa ska ska bli verklighet är det viktigt att planerna fortskrider enligt tidsplan.

Undersöker förutsättningarna

Emma Kjernald, sektorschef för samhällsbyggnadsförvaltningen, berättar att projektet nu är ute på en förstudie, vilket också innebär att hon inte vet när den nya förskolan kommer stå klar:

– Därmed kan inte jag svara på hur många avdelningar det ska vara, hur vi kommer bygga den, gestaltning eller liknande. Vi gör just nu en förstudie för att reda ut förutsättningarna och den kommer bli klar inom några månader, säger Kjernald.

I nuläget jobbar kommunen med att få ordning på infrastrukturen i Bäckamaden, och när det är klart i slutet på 2024, då kan förskolan byggas.

– Vi jobbar på om vi kan få igång byggnationen av förskolan tidigare, fortsätter Emma Kjernald.

LÄS MER:1400 skolplatser och 10 nya förskolor – inom åtta år

LÄS MER:Matig höstmarknad lockade Gråboborna till torget

ANNONS