Två kraftkvinnor ordnar 70-talsoas till hyresgästerna på Höjden

Catherine Gauffin och Ingrid Swenson är krafter att räkna med. De fixade 100 000 kronor till att ordna en gemensamhetslokal i Förbos Höjdenområde – och nu återstår bara det sista för att deras 70-talsvision ska bli verklighet.

ANNONS
|

– Nja, det är kanske inte riktigt bara det sista som är kvar. Jag vaknade i natt och tänkte ”Oj, nu är det bara en månad kvar till invigningen. Och vi som har så mycket kvar att göra”, säger Catherine Gauffin.

Det var hon som såg målningen på väggen i den gamla gemensamhetslokalen på Kullgårdsvägen på Höjden och blev inspirerad.

– Det är barn som bodde här på 70-talet som har målat väggen, och den ska vi har kvar, slår hon fast och berättar vidare:

– Ser du båten? Den har sonen till en man som fortfarande bor här ritat.

ANNONS

Fick förverkliga drömmen

Väggmålningen blev kärnan i hennes vision om en lokal i 70-talstema. Hon skrev en ansökan till Hyresgästföreningen, som hade anordnat en tävling med anledning av deras 100-årsjubileum. Och det gick vägen. Lerumsföreningen fick 100 000 kronor för att göra i ordning gemensamhetslokalen som hade varit oanvänd i 15 år.

Sedan dess har Catherine och Ingrid Swenson ägnat otaliga timmar åt att köpa möbler och ting från 1970-talet. Duon har bott länge i området, Ingrid 43 år och Catherine 18 år, och nu ser de verkligen fram emot att den nya kvarterslokalen ska bli klar.

De har bland annat gjort saker för att tillgänglighetsanpassa, som att installera en hörslinga. Och deras hyresvärd Förbo har fixat pentry, toalett och annat som har behövts.

– Vi är så tacksamma över att de har gjort det, det har blivit jättefint, säger en uppspelt Catherine.

Hittade fynd från 70-talet

På sin jakt på 70-talsmöbler hittade kvinnorna en guldgruva. De var på en marknad i Nossebro i somras och då råkade de på en i deras tycke helt suverän affär där. De har köpt i stort sett alla möbler i butiken, som har både antikviteter och loppissaker. Och de har också ordnat tyger som möblerna har klätts om i, som ett Lisa Larson-tryck som en fåtölj har klätts om i.

Kvinnorna har beställt mer av detta tyg, som dels ska bli gardiner och dels ett draperi som skärmar av en skrivbordsdel i rummet.

I Nossebro har de också hittat en fin soffgrupp designad av Carl Malmsten och diverse andra möbler. De har dessutom fyndat saker på loppisar och marknader, som en gammal träradio, en 70-talshårtork, vinylskivor och sparbössor.

– Och titta här. En gammal telefon med nummerskiva, den fyndade jag i Floda, säger Catherine.

Hon fortsätter:

– Vi skulle tacksamt ta emot 70-talssaker om det är någon som har något tidstypiskt som de vill skänka.

Gör saker av plastband

Inför invigningen, som är den 25 oktober, har Catherine ordnat servetter med LP-skivorstryck på, de hittade hon i Tyskland. Hon har också lyckats få tag på ako-kolor med mint- och chokladsmak.

Initiativtagarna har ännu mer att göra, de ska nämligen knyta 150 nyckelringar av plastband i en särskild 70-talsteknik. Nyckelringarna ska de skänka till dem som kommer på invigningen.

Hur många har ni gjort hittills?

– Jag har hunnit göra 50, säger Ingrid och Catherine berättar att hon är klar med 41.

Ingrid gör dessutom ett annat slags handarbete, också med plastband, som var populärt på 70-talet, och det är att knyta banden runt gamla burkar. Plastbanden har inte gjort färdigt sin roll där, de ska ha ytterligare ett draperi, också gjort av plastband, som ska skärma av hallen.

– Sedan ska vår äldsta medlem Kerstin Johansson, som snart fyller 99 år, virka en matta av plastband. Hon har också sytt brickband i orange och brunt, säger Catherine.

Det har varit väldigt mycket arbete:

– Men det har också varit oerhört roligt. Något av det roligaste jag har gjort, säger Catherine med ett stort leende.

Och vad tycker du?

– Att det är roligt att få vara med och starta upp gemensamhetslokalen igen eftersom jag var med förra gången, för 40 år sedan, svarar Ingrid.

Kvinnorna har också fått många positiva ord från de andra hyresgästerna.

LÄS MER:Här är det längst kö till Förbos hyresrätter i Lerum

LÄS MER:De vann 100 000 kronor till kvarterslokalen – oklart om Förbo släpper in dem

LÄS MER:De bygger Lerums nya gräddhylla – på Höjden

ANNONS