Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson syns ta det ceremoniella första spadtaget för Torpskolans om- och tillbyggnad. Till höger i bild syns byggentreprenörens platschef, Julius Lincke.
Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson syns ta det ceremoniella första spadtaget för Torpskolans om- och tillbyggnad. Till höger i bild syns byggentreprenörens platschef, Julius Lincke. Bild: Tobias Kjellberg

Torpskolan börjar byggas – trots hårda kritiken

Det första spadtaget har tagits för nya Torpskolan i Lerum. Det massiva projektet fick bygglov i höstas – men inte utan kontrovers. Två politiker kallade projektet för ett brott mot barnkonventionen.
– Det kommer bli lite trångt, säger en elev på skolan.

ANNONS
|

Tomten är för liten för att inhysa så många barn som planerat – så löd delar av den kritik som riktades mot Torpskolans planerade till- och ombyggnad, när förslaget röstades igenom i höstas.

Bara nämndrepresentanterna från MP och S opponerade sig mot förslaget och menade att dess tänkta utformning rentav var att betrakta som ett brott mot barnkonventionen, något som LT berättat om tidigare.

– Särskilt de yngre barnen ska ha friyta att leka på och det är för lite yta för det här, sa Elisabeth Sandén (MP), dåvarande vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, vid tillfället.

Drog tillbaka överklagan

Bygglovet överklagades av en granne till skolan, men den drogs tillbaka senare. Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, berättar att det skedde efter samtal med kommunen.

ANNONS

– Jag vet att man hade en dialog och från förvaltningens sida jobbade man väldigt mycket med de boende i området för att de skulle få en förståelse för helheten, säger han.

Nu blir det alltså ingen prövning från högre instans (länsstyrelsen) och skolan har därmed laglig rätt att börja byggas.

Så under måndagen togs första spadtaget, av bland andra Viktor Lundblad och Renée Bengtsson (S), S-ledare.

– Jag tycker det här känns jätteroligt. Många gånger i politiken så tar ju saker och ting ganska lång tid av diverse anledningar. Och jag kan ju konstatera det är bra att det finns en politisk enighet i sådana här viktiga saker, det gör att det inte avbryts, säger Viktor Lundblad.

Höga ljud stör barn

Ceremonin ägde rum på Torpskolans skolgård, där det bjöds på musikuppträdande och semlor. Två elevrådsrepresentanter fick skyffla jord tillsammans med toppolitikerna för att symbolisera byggstarten.

– Jag har sett bilder på hur skolan kommer att se ut och det är riktigt snyggt. Men det kommer bli lite trångt, säger en av dem efteråt.

Vad tänker ni om studie-ron nu när skolgården blir en byggarbetsplats?

– Det har redan nu varit så att man har kunnat sitta på en lektion och så låter det plötsligt ”bang, bang, bang”. Många har blivit okoncentrerade av det, svarar den andra elevrådsrepresentanten.

Skolan är tänkt att stå klar om tre år, under våren 2026.

Viktor Lundblad berättar att byggentreprenören ska försöka anpassa arbetet under åren så gott det går för att främja den dagliga studiefriden.

Ska bli mycket större

Bland annat kan arbete förläggas under skollov och utanför skoltimmarna, menar han. Men han vill inte hymla med att det ändå kommer att störa.

– När man gör så här stora förändringar på en skola, så hade det varit oärligt att säga att det inte kommer att störa överhuvudtaget, säger Viktor Lundblad.

Allt som allt kommer Torpskolan att växa med 2 377 kvadratmeter i byggnadsarea för att i framtiden kunna inrymma 750 elever från förskoleklass till årskurs nio. I dag är Torpskolan en årskurs 6 till 9-skola.

Skolans till- och ombyggnad kommer att kosta omkring 218 miljoner kronor, berättar Viktor Lundblad.

Bemötte kritik

Douglas Thisell (M), tidigare ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, har tidigare bemött kritiken om att skolan bryter mot barnkonventionen.

– Vår uppfattning är att den inte gör det. Och de tar väl till alla möjligheter när de vill få till ett annorlunda beslut. Om någon nu överklagar det här beslutet så får den instansen komma fram till om det är så, eller inte, svarade han då.

LÄS MER:Striden om nya Torpskolan: Planer anklagas för lagbrott

LÄS MER:Anrika skolan i Lerum läggs ned – ska användas för gymnasieelever

LÄS MER:Kommunens miljardsatsning – nya skolor ska lösa akut platsbrist

ANNONS