Striden över – storskola i Norra Hallsås vinner laga kraft

Den planerade storskolan i Norra Hallsås vinner laga kraft, det meddelar Mark- och miljööverdomstolen. Striden är därmed över och Lerums kommun kan tillskansa sig en seger över de boende, som har överklagat detaljplanen så långt det går.
Samtidigt bekräftar kommunen att skolan försenas ett år.

ANNONS
|

Det såg redan tufft ut för de boende i Norra Hallsås efter att mark- och miljödomstolen i Vänersborg i somras avslog deras överklagan och gav tummen upp till den planerade storskolan.

Skolan i Norra Hallsås är planerad kloss an med några av villatomterna i Torpadal, vilket fått de boende att rasa – delvis på grund av allt tänkbart oväsen som kan alstras från en skolgård, delvis på grund av potentiell värdeminskning av husen. De har också varit oroliga för de framtida eleverna, som ska ta sig till skolan på cyklar och mopeder genom slingriga grusvägar.

Det tog över ett år för mark- och miljödomstolen att meddela sitt beslut om skolan – under tiden hade kommunala tjänstemän börjat bita sig i naglarna, eftersom skolan behövde stå klar snabbt, med planerad skolstart redan under höstterminen år 2026.

ANNONS

Ett kvitto på en bra detaljplan

Det långa dröjsmålet i domstolen innebar en risk för att det enorma skolprojektet skulle bli försenat. I så fall hade kommunen i stället fått bygga dyra paviljonger för att avhjälpa den tilltagande platsbristen på Lerumsskolorna, varnade Denny Johansson, skolans projektledare.

”Man känner sig liten.”

Ett prövningstillstånd från den övre instansen, Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm, ges emellertid inte ut lättvindigt – det betonade Denny Johansson, som i samband med den tidigare segern pustade ut.

– Det här är ett kvitto på att vi har gjort en bra detaljplan, sade han till LT i somras.

Men de boende var inte villiga att kasta in handduken än. Trots sina dåliga odds valde de att skicka in en ny överklagan till domstolen i Stockholm. Nu får de ännu ett nedslående besked:

Det blir inget prövningstillstånd, meddelar Mark- och miljööverdomstolen i en skrivelse LT tagit del av.

Detaljplanen för skolan har därmed vunnit laga kraft, och möjligheterna att överklaga är uttömda.

Lerums kommun ska starta dialog med boende

Det innebär också att både bygglov och marklov har fått grönt ljus. Skolan kan börja byggas.

Hur känns det?

– Besviken. Lite förbannad. Man känner sig liten. Och jag hoppas att kommunen öppnar upp för dialog så att vi kan göra en jobbig situation så bra som möjligt för oss som drabbas närmst skolan, svarar Jonas Brinkeby, boende i Torpadal.

Han hoppas att Lerums kommun ska vara öppna för att bygga bullerplank mot skolgården och garantera ett tillräckligt avstånd till deras tomter.

– Så att vi som har nattjobb kan sova på dagtid, att vi kan sitta på vår uteplats och ha ett samtal i normal samtalston. Så det förutsätter vi att kommunen ser till att det blir så, säger han.

Jonas Brinkeby har medverkat i flera artiklar i LT tidigare och har hela tiden stått fast vid att Lerums kommun inte har velat föra en dialog med de boende, en uppgift som bestridits av Denny Johansson.

”Vi tar gärna kontakt.”

Han menar i stället att han har besökt Jonas Brinkeby i hans hem, i syfte att representera Lerums kommun i en dialog.

Nu önskar de boende på nytt föra en dialog med er framöver, är ni öppna för det?

– Absolut. Vi har inte stängt några dörrar, det var det sista jag sa till Jonas innan jag gick därifrån för ett och ett halvt år sedan. Vi tar gärna kontakt med de boende, svarar Denny Johansson.

Innebär det att du åtar dig att göra det?

– Ja, absolut.

Ett projekt som innehåller flera delar

Nu är det dags att börja bygga skolan, menar Denny Johansson. Han tror att byggarbetet kommer att vara i full gång omkring årsskiftet, men kommer att starta upp innan dess.

Han avslöjar att skolan kommer att bli försenad ett år, till 2027. Orsaken är den bakomliggande striden.

– Vi har fått nya beslut som baseras på att överklagan har tagit lite för lång tid. Det gör att vi inte kommer att bli färdig med skolan till 2026 längre, det är uteslutet. Då blir det att det blir inflyttning till höstterminen 2027 i stället. Men skolan kommer vara färdig långt innan dess, säger han.

Ny statistik visar att det inte behövs tillfälliga paviljonger, som det har varit tal om tidigare. Det är helt tydligt, menar Denny Johansson.

– Tidigare jobbade vi mot en komprimerad och forcerad tidsplan, nu kan vi i stället dra ut den något, det gör att vi får mindre risker. Det innebär att om vi råkar ut för problem får vi inte kniven mot strupen. Vi får också tid på oss att hitta bättre bemanning och resurser, det gör att vi får bättre ekonomi, säger han.

Ett rejält företag i Norra Hallsås

Det är en rejäl uppgift som nu ligger framför dem. Skolprojektet i Norra Hallsås är inte bara ett skolbygge, understryker Denny Johansson – det är även ett infrastrukturprojekt, med nya gång- och cykelbanor och kollektivtrafiklinjer, samt ett avancerat system för skyfallshantering som ska frälsa många framtida byggprojekt i centrala Lerum.

Den framtida skolmarken i Norra Hallsås var tidigare helt oexploaterad och projektet krävde att kommunen rev omkring fyra hektar skog – motsvarande omkring åtta fotbollsplaner. LT har tagit en vandring på kalhygget som tidigare var ett populärt naturområde för hundpromenader och lek.

Därför är skolprojektet även ett vatten- och avloppsprojekt.

– Vi är väldigt nöjda och småstolta med de här lösningarna som har kommit fram, för att det är ett område som är omgivet av höga naturvärden och höga skyfall, säger Denny Johansson.

Hur känns det att ni har segrat till slut?

– Vi ser det inte på det sättet. För oss har inte det här varit en konflikt på något vis, utan vi har jobbat med många människor inblandade som har otrolig kunskap som har skapat den här detaljplanen. Den har nu prövats i två instanser och fått godkänt. Och i och med det ska vi gå framåt och utföra det. Vi har fått ett gott kvitto.

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Anrika skolan i Lerum läggs ned – ska användas för gymnasieelever

LÄS MER:Lerums kommun rev skogen – innan skolan i Norra Hallsås fått lagligt stöd: ”Respektlöst”

LÄS MER:Striden om nya Torpskolan: Planer anklagas för lagbrott

ANNONS