I Sverige är hälften av barngrupperna i förskolan för stora.
I Sverige är hälften av barngrupperna i förskolan för stora. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Sju av tio barngrupper för stora i Lerum – Sveriges Lärare varnar för konsekvenser

Barngrupperna blir allt större i förskolan och i fjol var 71 procent av de åldersindelade grupperna i Lerum större än Skolverkets rekommendation.

ANNONS

Under 2022 var häften av alla barngrupper i förskolan för stora. Det leder till ökad stress och sämre möjligheter för pedagogik enligt lärarfacket Sveriges Lärare.

– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

Skolverket uppger att riktlinjerna för barngrupperna i förskolan bör bestå av max 12 personer i åldersgruppen 1-3 år. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp men i Västra Götaland är det flera kommuner som överstiger dessa siffror.

Nu kräver Sveriges Lärare att regeringen lagstiftar om minimibemanning, lärartäthet och maxtak för gruppernas storlek.

ANNONS

– Utan tvingade regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand.

Enligt Skolverket har barngruppens storlek betydelse för deras trygghet, utveckling och lärande.

Lerum sticker ut

De kommuner som sticker ut allra mest i Västra Götaland är Partille, som översteg 77 procent av alla åldersindelade barngrupper, Alingsås som översteg med 73 procent och Lerum som översteg med 71 procent. Det är betydligt mer än rikssnittet som ligger på 55 procent.

Solveig Knutsson, verksamhetschef för Sektor utbildning i Lerums kommun, berättar att varje enskild förskola har ett ansvar att skapa mindre sammanhang för barnen. Därmed är Skolverkets siffror endast en rekommendation och, som de själva uppger, är ”riktmärkena inte tvingade”.

– Det handlar om förskolans inre organisation och hur den ser ut, menar Solveig Knutsson.

Fler förskolor ska byggas

Renée Bengtsson, utbildningsnämndens ordförande, svarar på kritiken som Sveriges Lärare riktat mot regeringen.

– Ett av målen i majoritetens budget är att minska barngrupperna och det gör vi bland annat genom att bygga fler förskolor, säger hon.

Renée Bengtsson berättar att regeringen beställt en skolstrukturutredning som har redan identifierat att det behöver byggas fler förskolor för att kunna åtgärda nuvarande problem.

– Vi måste också ha perspektivet att om vi inte hade den storlek på barngrupperna vi har idag, så skulle vi inte kunna erbjuda alla barn en plats, säger hon.

LÄS MER:Tillfällig förskola ett panikartat förslag

LÄS MER:Ny förskola byggs i suterräng

LÄS MER:Lättare att föra dialog med föreningslivet i Lerum

LÄS MER:Kanadagässen på Aspens badplats en sanitär olägenhet

ANNONS