Resenärer rasar över nedläggning av Aspedalens station

”Sämsta idén någonsin” och ”svårt att förstå”. Resenärerna vid Aspedalens tågstation uttrycker sitt missnöje på fredagsförmiddagen. Att nedläggningen skulle innebära fler tåg per timme är inte heller något plåster på såren.
– Det går ett tåg i halvtimmen, det är good enough, säger resenären Lars Melin.

ANNONS
|

Klockan slår snart 10.00 och morgonrusningen vid Aspedalen tågstation har lugnat ner sig. Lerumsbon Carlos står med näsan ner i sin telefon och är ovetande om gårdagens nyhet att Aspedalen station kommer läggas ner. Han konstaterar att det kommer påverka hans dagliga pendling:

– Det gör min pendling lite svårare, för då behöver jag planera med bussen till Aspen. Nu går det är en buss varje timme, och det är inte så mycket.

Att det skulle gå fler tåg i timmen från närliggande stationer ser han som en acceptabel lösning – så länge det går bussar till stationerna, vilket det också planeras för, enligt information från gårdagens möte i Dergårdsteatern.

ANNONS

”Det är en sorglig utveckling”

Klockan börjar närma sig avgång och i en kur sitter ungdomen Maja. Hon tittar nyfiket upp och säger att hon har hört nyheten, men tycker det är bra med fler tåg på sträckan.

– Det gör det mycket lättare, för då kommer man inte för sent eller för tidigt.

Maja försvinner genom tågdörrarna och perrongen blir genast öde. Men det dröjer inte länge förrän nya resenärer dyker upp i väntan på nästa tåg. En av dessa är Lars Melin. Med en bok i knäet och glasögon på nästippen förvånas han inte över frågan, även han har hört nyheten.

– Jag tycker det är en sorglig utveckling. Det är väldigt många människor som bor här och det är en kvalitet att det är så nära tågstationen. Många som arbetar inne i Göteborg pendlar dagligen så jag tycker det är ett väldigt dåligt beslut.

Upplever du att det är många som reser från Aspedalen?

– Väldigt många. Jag är här varje morgon och varje eftermiddag och man får ju springa in fort för att få plats.

Trafikverkets argument är att kollektivtrafiken och tågen behöver snabbas upp. Tanken är att det ska kunna gå sex tåg per timme i framtiden. Vad säger du om det?

– Jag ställer mig emot samhällets utveckling, att allting ska gå fortare hela tiden. Jag tänker att det är väldigt bra som det är. Det går en i halvtimmen, det är good enough.

Lars Melin fortsätter:

– Man har mer att vinna på att köra färre avgångar än att ta bort en hel station som väldigt många nyttjar.

Lars Melin tror att risken är att fler kommer ta bilen till jobbet.

– Och det vore en tragisk utveckling med tanke på klimatförändringarna. Jag tycker att man ska göra det lätt för pendeltrafikanter.

”Helt fel beslut”

Även Sara Arneng ska resa in mot Göteborg denna förmiddag. Hon bor i Almekärr och berättar att hon dagligen tar pendeln till jobbet, efter att hon lämnat barnen på förskolan.

Hur kommer det påverka dina resvanor?

– Det skulle påverka mig ganska mycket att behöva ta mig till Lerums station. Då tar det nästan dubbelt så lång tid att gå, och då behöver jag lämna barnen tidigare för att tajma tågen.

Om det skulle gå fler tåg per timme kommer inte påverka henne, menar hon:

– Jag tycker det är ganska bra som det är nu. Man får bara planera sin resa!

En halvtimme har passerat sedan ungdomen Maja sprang på tåget och snart ska 10.39-tåget rulla in på perrongen. Resenären Eva Nilsson, slår sig ner på en bänk så länge.

– Tåget och närheten har underlättat pendlingen och att inte behöva ha bil. Det var en av anledningarna till varför att jag flyttade till Lerum för 30 år sedan, berättar hon.

Hon tycker att beslutet är svårt att förstå. Speciellt när det ska byggas vid Aspen strand.

– Det är helt fel beslut! Och det är så lite tid man vinner.

Innan Eva Nilsson hoppar på tåget är det en medresenär som också vill tycka till om förändringen.

– Det är sämsta idén någonsin, säger han.

LÄS MER:Så blir framtidens kollektivtrafik i Lerum och Floda: Sex tåg i timmen

LÄS MER:Aspedalens tågstation i Lerum kan läggas ner – politiker tar strid

ANNONS