Över hundra nya bostäder kan byggas vid Almekärrs herrgård

Almekärrs herrgård är en för många Lerumsbor okänd pärla. Men om ägarnas planer går igenom kommer området på nytt sättas på kartan – runt herrgårdsbyggnaderna ska det byggas flerfamiljshus med runt 120 bostäder för ung och gammal.

ANNONS
|

Det är en kvintett med stolta män som tar emot utanför Almekärrs herrgård. Männen har på olika sätt en roll i det nya planerade bostadsområdet på marken kring herrgården. Mats Torstenson representerar ägarna Stamsjöns Gård, ett dotterbolag till Stamsjöns Fastighets. Viktor Lundblad och Arne Molander, kommunstyrelsens ordförande och samhällsbyggnadsnämndens ordförande, båda från Moderaterna, berättar om ett positivt planbesked och att de är glada över den potentiella exploateringen. Och slutligen Daniel Liljeblad och Ola Dyrö, som har arbetat fram förslaget för bostadsutveckling i området. I deras och ägarnas vision ska marken kring den gamla herrgården bebyggas med fem nya flerfamiljshus med totalt cirka 60 lägenheter. I planförslaget finns två tvåvåningshus, ett fyravåningshus och två femvåningshus inritat. Därutöver planeras det för ett äldreboende med 60 lägenheter. På gårdsplanen ska en gemensamhetsyta för olika generationer finnas, med bland annat orangeri och boulebanor.

ANNONS

– Vi bevarar det gamla men rustar upp området och bygger nya hus, säger Mats Torstenson.

Okänd av många

Konstellationen som nu ska berätta om exploateringsplanerna består av personer som är Lerumsbor sedan lång tid tillbaka, men för flera har herrgården varit okänd.

– Vet du var den ligger?, frågade Mats Torstensson när han ringde redaktionen för att tipsa om byggplanerna.

När reportern svarade nekande sa han:

– Det är inte konstigt, det är väldigt många som bor och jobbar här som inte har en aning om att den finns.

Den finns. Och det är en magnifik byggnad. I herrgården och den befintliga trädgårdsmästarbostaden är det, och kommer det troligen också att fortsätta att vara, hyreslägenheter. I de nybyggda huset är tanken att det ska bli bostadsrätter.

Från herrgården är det god utsikt över Aspen, i alla fall under vintern.

– Och den utsikten kommer bli ännu bättre, det är rätt igenväxt och när sly och annat tas bort kommer man se sjön ännu bättre, konstaterar Ola Dyrö.

Många av de nya lägenheterna kommer också ha sjöutsikt.

Ett klart behov

Den gula stora herrgårdsbyggnaden ligger väl dold av nivåskillnader och skog. Fastigheten ligger på höjden bakom Servett. Lägenhetshusen ska ligga nära de befintliga byggnaderna. Och det tänkta äldreboendet ska byggas på marken närmare livsmedelsbutiken.

– Lerum är en kommun med ett jättebra läge, och det finns ett klart behov av fler bostäder här, det finns även ett framtida behov av platser på äldreboenden, säger Viktor Lundblad, som konstaterar att det tidigare målet på en befolkningsökning på 1,5 procent per år var för lågt, och att målet har skrotats,

Nu återstår dock en detaljplan, som kommunen ska ta fram. Arne Molander, M, är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Hans uppskattning är att byggnation kan komma igång om ett par år, men det är förutsatt att allt flyter på och inget oförutsett inträffar under detaljplanearbetet.

Har satt avtryck

Även om herrgården är en doldis idag har den inte alltid varit det.. En av landets största har satt sina fötter på marken som nu ska bebyggas. Ingen mindre än Anders Zorn var i Lerum för att måla av Adolf Magnus 1886. 2018 hade Bukowskis tavlan ”Frukost i det gröna” (Grosshandlare Adolf Magnus) ute till försäljning. Akvarellmålningen är signerad Zorn och daterad 27 aug -86. I katalogen stod det ”Utförd på modellen Adolf Magnus sommarställe Almekärr i Lerum utanför Göteborg.” Priset landade på 1 050 000 kronor.

– Och Selma Lagerlöf har också varit här, hon köpte en tjurkalv som sedan fraktades med järnvägen från Lerums station till Mårbacka, säger Mats Torstenson.

ANNONS