I år står Floda först i kommunens schema för vart gruset sopas upp först.
I år står Floda först i kommunens schema för vart gruset sopas upp först. Bild: Andreas Olsson

Område för område – så sopas Lerum rent inför våren

Nu ska äntligen den årliga vårsopningen gå av stapeln. Efter viss fördröjning av snöfall är Lerums kommun i startgroparna med att sopa upp gruset från gatorna. I vilken ordning som kommundelarna sopas görs efter en rättvisemodell.
– Vi varvar olika varje år så att inte ett område varje år blir sopat sist, säger vägenhetschefen Henrik Thyrén.

ANNONS
|

Snö, regn och blåst gör att man nästan inte tror att våren är på väg. Men nu kommer ett stort vårtecken. Gruset som under vintern lagts på gatorna ska bort. Lerums kommun hade under veckan bestämt sig för att börja röja undan gruset men vädret sa snabbt emot och har till och med pausats.

Vårsopningen brukar hålla sig mellan mars och maj då man räkna med att det tar cirka två månader att få bort allt grus i hela kommunen. Enligt Henrik Thyrén enhetschef på vägenheten på Lerums kommun kan väderleken göra att det behövs skjutas upp vissa gånger.

ANNONS

– Vi har skjutit på det och gör en bedömning på hur prognosen ser ut och håller oss efter den, säger Henrik Thyrén.

De blir sist att få gatan vårsopad

Områdena kommunen börjar sopa varje år varierar. Det beror på hur turordningen såg ut året före. Detta för att göra det så rättvist som möjligt i kommunen. Vissa avsnitt är dock högprioriterade: Backar, cykel och gångvägar, Lerum centrum och Gråbo Torg.

– Vi kommer sopa Lerum centrum parallellt med andra områden och varvar olika varje år så att inte ett område varje år blir sopat sist, säger Thyrén.

Listan följer i först till sist att bli av med gruset till vår.

• Floda

• Tollered

• Norsesund

• Gråbo

• Olstorp

• Stannum

• Annekärr

• Sjövik

• Norra Lerum och Södra Lerum

Återanvänder gruset

Varje år tar kommunen upp mängder av grus från gatorna. Hur mycket grus man tar upp skiljer sig från år till år beroende på hur vintern har sett ut.

– Detta året blir det nog mycket grus det har varit en del halka men vi vet inte exakt hur mycket, vissa år är det mer andra år mindre, mycket försvinner också ner i bland annat brunnar, säger Thyrén.

Man försöker också ta vara på så mycket av gruset man kan för att kunna använda det till nästkommande vintrar.

– Vi återanvänder gruset genom att rensa det genom silar så vi kan återanvända så mycket vi kan av det till nästa år, säger Thyrén.

LÄS MER:Ny cykelled planeras mellan Göteborg och Herrljunga

LÄS MER:Grönt ljus för reparationen av Jonseredsvägen

LÄS MER:Vitmålade stenar i Nyebroparken väcker diskussion

ANNONS