Ökad smittspridning av covid-19 – äldre erbjuds dubbelvaccination

Covid-19 stortrivs nu när det blir kallare i landet igen. I och med det kan folkhälsomyndigheten konstatera en ökad smittspridning av covid-19 igen.
– Man ska vara rädd om sig och gå in och boka en tid för vaccination, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland.

ANNONS

I Sverige ser man nu en ökad en smittspridning av covid-19. Framförallt hos de som vårdas inom slutenvården och bland de som vistas i kommunal vård och omsorg.

– Det är fler som är sjuka, vi ser fler smittade på våra äldreboenden, fler smittade som har hemtjänst och vi ser att det är fler som behöver vårdas inneliggande, säger Thomas Wahlberg.

Nu när det blir mörkare, kallare och vi är inomhus mer stortrivs coronaviruset. Då drar smittspridningen lätt igång igen.

– Vi pratar mycket om säsongssmittor och vi vet att många av de här smittorna tar fart på hösten och vintern, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

En ökning

Den ökade smittspridningen har skett successivt under oktober månad och än så länge pekar inget på att den ska minska. Thomas Wahlberg understryker däremot att den fortfarande är förhållandevis låg i jämförelse med hur smittspridningen såg ut under pandemin.

– Det var väntat att det skulle öka, sen vet man aldrig exakt när det börjar. Om det kommer i oktober, november eller december. Nu vet vi inte heller hur stor ökningen blir eller hur lång tid det håller i sig, men just nu ökar det i alla fall, säger Thomas Wahlberg.

Behöver man oroa sig för en ny pandemi?

– Blir man sjuk så kommer de allra flesta att bli lindrigt sjuka, då får man stanna hemma och kurera sig. Däremot om det blir mycket smittspridning i samhället kan det drabba äldre och riskgrupper, som löper större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att om du är äldre eller i riskgrupp så ska du vaccinera dig nu, säger Thomas Wahlberg.

I och med spridningen av covid-19 rekommenderas personer som är över 65 år gamla eller tillhör riskgrupp att vaccinera sig. Årets vaccinationer påbörjas den 7 november, och den som vaccinerar sig erbjuds att ta båda vaccindoserna samtidigt.

– Samtidigt som man vaccinerar sig mot covid-19 blir man också vaccinerad mot influensa, så man slår två flugor i en smäll, säger Thomas Wahlberg.

Grupper som rekommenderas vaccination mot covid-19 och influensa:

Personer över 65 år.

Gravida efter graviditetsvecka 12.

Personer från 18 år och äldre med följande diagnoser eller tillstånd:

  • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke. För covid-19 även hypertoni.
  • Kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma.Andra diagnoser eller tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller en flerfunktionsnedsättning).
  • Kronisk lever- eller njursvikt.
  • Diabetes mellitus typ 1 och 2.
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling inklusive Downs syndrom.
  • Andra grupper som särskilt kan beaktas för covid-19-vaccination, utöver dessa definierade riskgrupper, är personer med skörhet som behöver hjälp med aktiviteter i dagliga livet av hemtjänst eller liknande, samt personer med påtagligt nedsatt hälsa av andra skäl än diagnoserna ovan. Sådana andra skäl kan vara psykiatrisk sjukdom eller demens, och även skadligt alkoholbruk eller drogbruk.

Källa: VGRfokus

LÄS MER:Skadegörelse i trädgård utreds i Lugnvik – blommor rycktes upp

LÄS MER:Vuxen man tvingade till sig en moped från en tonårstjej

LÄS MER:Stenkullen kan få ny skola och nytt bostadsområde

ANNONS