Medelhavet har kommit till Jonsereds trädgårdar i sommar

De ville tänka nytt och slog till med en medelhavsinspirerad trädgård med Tulpanträd och Påfågelsblomster. I sommar kan man njuta av varmare breddgrader på hemmaplan.

ANNONS
|

60 000 besökare på ett normalår. Det är siffran på hur många som besöker Jonsereds trädgårdar som nu blommar i all sin prakt där det ligger nedanför herrgården intill Aspen-sjön. Ett idylliskt område som har en hel del som lockar både långväga besökare och även många Partille- och Lerumbor. När det var som bäst under pandemin var det 80 000 besökare. Det är siffror som många museer av rang skulle vara stolta över. Men på Jonsereds trädgårdar vill man inte sluta överraska besökare som hittar hit. Och då det byggs frenetiskt på det nya kaféet så bestämde sig ansvariga för att inte skapa en gästträdgård i år – med en lokalkändis. Det skulle helt enkelt ta för mycket tid i anspråk och därför gick trädgårdsmästaren Peter Svenson loss och förverkligade något han funderat på.

ANNONS

– Jag har alltid haft en dröm om Medelhavet och nu är klimatet så varmt så det passar ju, säger Peter Svenson, trädgårdsmästare för Jonsereds trädgårdar.

Om inte invånarna kan åka till Medelhavet så kanske en del av detta så attraktiva semesterområde kunde placeras i Jonsered, tänkte han. Som ung har han själv tågluffat en del i området och hämtar gärna inspiration genom sina resor dit även på senare år. Och kultur- och fritidschefen Kristina Svensson var inte sen att okeja det hela.

– Det ska alltid hända något nytt i trädgårdarna, det ska inte stagnera, för det ska finns nån överraskning och nåt nytt varje år, säger hon.

Hav av orangea blommor

Olivträd, lagerträd, Nerium oleander - den karaktäristiska bougainvillean i Grekland som slingrar sig över murar och väggar – och flera olika sorters gräs. Dessutom finns grekiska krukor som placerats ut lite varstans och som direktimporterats från just Grekland. Ännu har inte alla blommor slagit ut men om några veckor kommer trädgården spraka av olika färger av orangea, rött och gult. Sömntuta är det gröna hav som finns i en del av trädgården och som ska slå ut senare i sommar. Dessutom har kornvallmon så sakta börjat blomma. Påfågelsblomster i orangea, med ursprung i Sydafrika, finns också med på ett hörn. Ett land som har världens örtrikaste ängar.

– Där är det ofta väldigt torktåliga växter, starka färger. Här är Afrikanska prästkragar, Pysslingkragen är den gula, Silvereken, fortsätter Peter Svenson, som har full koll på sin trädgård.

Behövs mycket vatten i hettan

Just nu behöver man vattna mycket för att få alla växter att ta sig ordentligt. Som tur är har trädgården också en egen brunn att ta av. Men fortsätter värmen som varit de sista veckorna så kan det bli svårt att hålla liv i all blomsterprakt i trädgården i sommar.

– Det är klart att vi är oroliga, för vi gör inget annat än att vattna just nu.

Vad är det värsta tänkbara i sommar?

– En sönderbränd trädgård.

Peter Svenson: ”Jag bildar en bas, men sen är jag väldigt spontan.”

Även bänkar i kornblått ska placeras framför den terrakotta-färgade muren som satts upp som en fond till trädgården.

– Och när Blåregnet växer över muren där kommer det bli så vackert, fyller Kristina Svensson i.

Peter Svenson är ansvarig för planeringen och utformningen av den nya Medelhavsträdgården som invigdes under onsdagen – och han är rätt nöjd med sitt verk.

– Jag bildar en bas, men sen är jag väldigt spontan, så allting växer fram under resans gång. Det är så jag brukar jobba och jag tycker det är ganska roligt att jobba så.

Stort garden party efter sommaren

Att de hoppar över gästkreatörer som ska få en egen del av trädgården döpt efter sig, som det varit tradition att göra de sista fyra åren, gör att de istället kan satsa på att komma tillbaka stort med ett Garden Party under augusti istället. Alla deras kändisar kommer då samlas under en eftermiddag och bjuda på underhållning. Anna Mannheimer, Peter Apelgren, Timo Räisänen, Tomas von Brömssen och Ulla Skoog ska ha en trädgårdspanel och prata trädgård med besökarna. Det bjuds också på musikunderhållning under hela kvällen. Och det var inte särskilt svårt att få dem alla samlade.

– Inte det minsta, de älskar det här stället, säger Peter Svenson, och kan inte dölja sin förtjusning över vad som väntar efter semestern.

– Vi kommer få tillfälle att gå i vackra kläder också, för man ska gärna klä sig tidstypiskt som man gör i England, säger kulturchefen Kristina Svensson, som var med och invigde den nya Medelhavsträdgården under eftermiddagen.

Vad ska besökarna känna när man kommer hit?

– Man ska få en igenkänningskänsla, ”jag älskar att åka till Medelhavet och i år kanske jag inte ha råd, men jag kan få komma hit och bara få uppleva känslan av Medelhavet”, säger Peter Svenson.

Hoppas få utspridda besökare

Samtidigt hoppas de båda att besökarna kommer utspridda och inte enbart helger, för att inte förstöra upplevelsen då alltför många trängs på en liten yta.

– Kom hit en vardagskväll då det är lugnt och skönt att gå här, säger Peter Svenson.

Det problematiska blir oftast trafiksituationen när alltför många vill besöka Jonsereds trädgårdar samtidigt.

– Vi vill att alla som kan ska parkera nere vid fabrikerna, säger Kristina Svensson.

LÄS MER:Max Larsson, 19, har en odlingslott vid Aspen

LÄS MER:Sverigeunik svampodling huserar på Hedefors bruk

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

ANNONS