Massivt chiliintresse efter snackisen: ”Folk vill att vi skickar den”

LT:s artikel om chiliätningen på Torpskolan fick spridning i hela landet – och det märks på Hemköp i Lerum. Den heta chilifrukten sålde snabbt slut i butiken efter pådraget och handlaren Fredrik Lindqvist tvingade sig att tugga i sig chilin i riks-tv.
– Man mår lite illa efteråt, säger han till LT.

ANNONS
|

Det var i slutet av augusti i år som en grupp barn på Torpskolan i Lerum åt världens starkaste chili under skollunchen, något som fick otrevliga följder för dem.

Enligt initiala uppgifter från skolan hade vissa elever gömt delar av den heta chilifrukten på sina skolkamraters tallrikar, som ett elakt spratt. Det drogs dock tillbaka senare av skolans rektor, Carolina Lundblad.

– De åt det själva, konstaterade hon då.

Nyheten hann emellertid få rejäl spridning i landet och under måndagen togs historien upp av flera rikstäckande medier, bland annat Aftonbladet och Tv4. Uppmärksamheten märktes inte minst på Hemköp i Lerum, varifrån barnen på Torpskolan hade införskaffat sig den heta chilifrukten.

ANNONS

– Det var ett jäkla liv den dagen. Det var väl alla tidningar som man kan namnet på i Sverige som hörde av sig. Så det var många intervjuer, säger Fredrik Lindqvist, handlare för Hemköp i Solkatten.

Carolina reaper i riks-tv

I Tv4:s program ”Efter fem” kuppade han direktsändningen och tvingade i sig en del av chilifrukten, som kallas Carolina reaper (svenska Karolinsk lieman). Han avbryter programledaren Axel Pileby när han är på väg att avsluta intervjun, som görs på länk.

– Men du, du, du, säger Fredrik Lindqvist och håller upp pekfingret.

Så fortsätter han:

– Jag tänkte att halva grejen med att ni filmar det här nu, det är väl att ni vill se när jag testar och tar en liten bit av den här rackarn?

När han stoppat i sig chilibiten rekommenderar programledaren Tilde de Paula Eby Fredrik Lindqvist att äta ris och vit bröd.

– Men Gud, det var en stod bit, Fredrik! säger hon.

Strax därefter avbryter Fredrik Lindqvist sändningen.

– Jag tror vi avrundar där, säger han.

En het snackis på orten

LT pratar med Hemköpschefen efter kuppen.

Hur var den att äta?

– Den är ju väldigt stark. Jag försökte att ha en taktik att den inte skulle nudda så mycket i munnen. Men där den nuddar, där bränner det bara. Sedan får man ju lite kallsvettningar, svarar Fredrik Lindqvist och fortsätter:

– Man vet inte riktigt hur man ska agera. Man mår lite illa efteråt, får lite ont i huvudet. Sedan tog jag inte en så stor bit. Men det satt i en eller två timmar innan det började klinga av. Men det är ändå en väldigt stark kroppslig reaktion på att äta en liten röd frukt, så det är ganska surrealistiskt.

Ett gäng barn på Torpskolan åt den heta frukten.
Ett gäng barn på Torpskolan åt den heta frukten. Bild: Tobias Kjellberg

Parallellt med uppmärksamheten från media fick butiken i Lerum flera telefonsamtal från personer ur allmänheten som ville lägga vantarna på den ökända chilifrukten. Bland annat fick butiken samtal från Malmö och senast i Portugal.

– Nu är det en snackis. Och det kommer fram kunder hela tiden och tittar på en och frågar: ”Var den stark eller?”. Det är många som är intresserade, inte riktigt lika många som vill testa själva. Men det är väl fullt rimligt att det är så.

Förgylla helgen

När Carolina Lundblad drog tillbaka uppgifterna om att det delvis kunde ha rört sig om ett spratt, då avtog mediernas intresse, berättar Fredrik Lindqvist. Men lokalt ser han fortfarande en effekt.

– Det är ju på kartan i Lerum nu. Det är högst aktuellt. Så att jag gissar på att det är många som går runt i butiken och tittar på den och ser hur den ser ut och funderar på om man ska samla mod och förgylla helgen med en liten smakbit, säger han.

LÄS MER:Elaka sprattet – gömde världens starkaste chili i skollunchen

LÄS MER:Vändningen – rektor förnekar chilisprattet: ”De åt dem självmant”

LÄS MER:Handlarens list bröt stöldtrend: ”Ungdomar vallfärdade hit”

ANNONS