Mannen våldtog kvinnan brutalt – nu döms han till fängelse

En man i 35-årsåldern från Lerums kommun döms för flera brott, däribland våldtäkt. Straffet blir fängelse i tre år och tre månader.

ANNONS

Enligt den nu meddelade domen från Göteborgs tingsrätt döms 35-åringen för våldtäkt, narkotikabrott, stöld, försök till stöld och brott mot lagen om förbud gällande knivar. Han ska förutom fängelsestraffet betala 215 000 kronor i skadestånd till kvinnan han våldtog.

Det grova våldsbrottet inleddes med att kommunbon och kvinnan var på en fest tillsammans. De åkte därifrån till en lägenhet för att ha sex, vilket de också hade. Efteråt tog han fram droger vilket gjorde att hon blev irriterad och ville lämna lägenheten. Det ville dock inte han, som sparkade henne på foten så att hon trillade ner på marken, därefter piskade han henne med skärp och en sladd och våldtog henne upprepade gånger. Hon berättar att hon under övergreppet sa saker som “nej”, “sluta”, “släpp mig” och “jag vill inte”. Hon försökte också ta sig loss men det gick inte eftersom han höll fast henne. När hon skrek sa han “håll käften din jävla hora”. Hon förklarar att han efter våldtäkten hällde i henne något, och att hon därefter fick en blackout.

ANNONS

Har mått dåligt

I domslutet står det att hon efter övergreppet har mått väldigt dåligt psykiskt och även haft självmordstankar. Hon har känt sig rädd, isolerat sig och inte kunnat träffa nya människor.

Kvinnans psykolog vittnar också om att hon efter våldtäkten berättade om övergreppet och att hennes mående har varit betydligt sämre efter händelsen.

Enligt 35-åringen hade de sex, men han upplever att det skedde med samtycke. Han har sagt att de hade kommit överens om att han skulle vara dominant.

Det är bevisat

Domstolen konstaterar att det för en fällande dom i sexualbrottsmål, liksom i brottmål i allmänhet, krävs att domstolen genom den utredning som har lagts fram finner det ställt utom rimligt tvivel att den åtalade har begått det åklagaren påstår. Det är inte styrkt endast genom att målsägandens och den tilltalades utsagor vägs mot varandra, och att målsägandens uppgifter då bedöms väga tyngre.

Enligt domstolen har kvinnan under utredningen varit konsekvent i sin berättelse om vad som hände. Hon har redogjort för samma händelseförlopp på sjukhuset, i polisförhör samt under sitt förhör i rätten. Det är dock så att vissa delar av hennes berättelse har varit detaljfattig och till viss del osammanhängande. Tingsrätten bedömer dock att oklarheterna i hennes redogörelse är förståeliga med hänsyn till att hon varit drogpåverkad efter händelsen.

Som stöd för hennes berättelse finns också ett rättsintyg och hennes psykologs vittnesmål.

Rätten anser det bevisat att mannen har våldtagit kvinnan.

Begick andra brott

Kommunbon döms också för att ha stulit två datorer vid ett inbrott i en vårdcentral i Göteborg samt för att ha ertappats med amfetamin och tre knivar på sig.

Han åtalades även för att tillsammans med några andra män ha brutit sig in i en kvinnas lägenhet. Männen höll kvar kvinnan i lägenheten och förklarade att de ville ha tag på hennes tidigare pojkvän, som hade en skuld till en motorcykelklubb.

Tingsrätten konstaterar att det finns en rad omständigheter som talar för att Lerumsbon var en av gärningsmännen men att bevisningen inte är tillräcklig för att slå fast att så var fallet. Han frias därmed på denna punkt.

ANNONS