Många samlades på Bagges Torg för att uppmärksamma den suicidpreventiva dagen

Den 10 september varje år äger den suicidpreventiva dagen rum. I Lerum uppmärksammade Solkatten och Bagges torg den under lördagen genom att bjuda in till samtal om självmord på torget.
– En sån här dag får man all uppmärksamhet riktat mot det, säger Natalie från Suicide Zero.

ANNONS
|

På Bagges Torg leker barn på hoppborgar, två ponnys står redo för ponnyridning och i sandlådan samsas familjerna. Längre bort står en stor scen, framför den sitter åhörare och lyssnar uppmärksamt på mannen som sitter med mikrofon på scenen. Han berättar om sin son som tog sitt liv i ung ålder.

Den 10 september är det den suicidpreventiva dagen, detta har Solkatten och Bagges torg valt att uppmärksamma genom att bjuda in till en dag på temat. Under lördag förmiddag framträdde ett antal människor på scen för samtal rörande ämnet självmord. Trots det tunga ämnet sken solen över Lerum och alla platser framför scenen var upptagna. Många av de som passerade över torget stannade till en stund för att lyssna.

ANNONS

Suicide zero

På Natalies tröja står det ”varje självmord är ett för mycket”, hon är på Bagges Torg och företräder organisationen Suicide Zero tillsammans med sin mamma. De arbetar för att förhindra ytterligare självmord.

Natalie och hennes mamma företräder Suicide Zero.
Natalie och hennes mamma företräder Suicide Zero. Bild: Nanna Stenhede

– Det är viktigt att uppmärksamma det här på en större skala, vanligtvis kanske vi inte pratar om det eller är rädda för att prata om det. Men en sån här dag får man all uppmärksamhet riktat mot det, säger Natalie.

Under dagen besökte en handfull personer scenen på torget, alla med olika berättelser och erfarenheter. En av historierna som griper tag i en är Claes Jenningers historia om sonen Måns Jenninger. Han begick självmord bara 13 år gammal efter flera år av utbredd mobbning i skolorna i Lerum.

Flera olika scenframträdanden

Även personal från räddningstjänsten framträdde på scen och pratade om deras roll i det suicidpreventiva arbetet. Polisen berättade bland annat om hur man levererar dödsbesked och hur det är att åka på ett larm rörande suicid.

Andreas Nilsson arbetar som brandman på Angereds station och har precis vart uppe på scen och berättat om hur brandkåren arbetar suicidpreventivt.

Andreas Nilsson arbetar som brandman i Angered.
Andreas Nilsson arbetar som brandman i Angered. Bild: Nanna Stenhede

– Det känns helt fantastiskt att vara här idag, jag tycker det är så viktigt att uppmärksamma. Det snackas för lite i samhället om psykisk ohälsa, säger Andreas Nilsson och fortsätter:

– Det finns ett engagemang här, vi fick med oss vädret och det lockar folk hit. När flera personer lyssnar på det vi har och säga så kommer det också uppmärksammas mer, det är en sådan ”hysch hysch-kultur”.

Niina Lybacken arbetar som diakon i Skallsjö Kyrka i Floda och är på Bagges Torg för att visa att de finns där som stöd till sina medmänniskor.

Niina Lybacken arbetar som diakon i Skallsjö Kyrka.
Niina Lybacken arbetar som diakon i Skallsjö Kyrka. Bild: Nanna Stenhede

– Vi måste våga öppna oss, när vi går omkring och tror att vi bara kan lägga locket på och låtsas som att det här inte finns och att det inte gör ont blir det väldigt destruktivt. Vi behöver våga vara mänskliga och våga ha våra känslor, säger hon.

Till dig som har självmordstankar

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Bris: Telefon: 116 111. För den som är under 18 år och vill prata med en kurator. Telefonen är alltid öppen - även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje eller sök hjälp i vården. Det är vanligt att tänka på självmord som en utväg, men de flesta agerar inte på sina tankar. Självmordstankar ska alltid tas på allvar, oavsett vad som orsakar dem. Oftast vill man egentligen inte dö, utan behöver hjälp med att orka leva.

Källa: mind.se och 1177.se

LÄS MER:Johanna och Felicia berättar om när Felicias livslust försvann – och hur det vände

LÄS MER:Ukrainska flyktingar får hjälp i Tingshuset: ”Som en familj”

ANNONS