Mäklaren Robind Lindh ger sina bästa tips.
Mäklaren Robind Lindh ger sina bästa tips. Bild: Pressbild/Mäklarhuset

Mäklaren: Därför ska du sälja din bostad under sommaren

Stämmer det att bostadsmarknaden slumrar till på sommaren? Är det omöjligt att få sålt sin bostad under semestermånaderna? Enligt mäklaren Robin Lindh är det bara en myt.
– Folk slutar inte leta efter bostäder bara för att de har semester, säger han.

ANNONS
|

Vi människor har en stark benägenhet att följa strömmen vilket inte är så märkligt egentligen då vi i grunden är flockdjur. På samma sätt går bostadsmarknaden i vågar där vi ser tydliga mönster som upprepar sig årligen på grund av människors vanor. Statistik från Hemnet och Svensk Mäklarstatistik visar att annonsförsäljningar går i trender och under semestermånaderna blir det allt mer påtagligt.

– I juli är det sommar för svenskar. Mycket av samhället stängs ner och vi tänker inte på något annat än sol, bad och glass, säger Robin Lindh, mäklare för Mäklarhuset Göteborg, med ett skratt.

Som Robin Lindh konstaterar blir bostadsmarknaden betydligt lugnare under sommaren med färre hus och lägenheter ute till salu. Detta beror till stor del på att många väljer att sälja sin bostad på våren eller hösten, men det behöver inte betyda att det är den bästa tiden på året för just din bostad.

ANNONS

Mindre konkurrens

Enligt SBAB säljs det flest bostäder i maj, augusti och september då utbudet är som störst. Fler köpsugna spekulanter går på visningar och efterfrågan ökar drastiskt, men vid sådana tillfällen kan det bli svårare att få sålt sin bostad.

– Många säger att sommaren är den sämsta tiden att sälja men jag har jobbat som mäklare i snart tio år och folk slutar inte leta efter bostäder bara för att de har semester, säger Robin Lindh.

När utbudet minskar så har säljare större möjlighet att få mer betalt då konkurrensen bland köpare blir mer påtaglig. Mäklaren Robin Lindh menar att juli är den bästa månaden att sälja sin bostad då det finns nästan inga bostadsannonser ute.

– Det är mycket lättare att sälja då det är mindre utbud, men det gynnar inte köpare. Man vill ju ha många alternativ när man köper men det får man inte på samma sätt under sommaren jämfört med hösten.

Under semesterperioden är det färre annonser på bostadsmarknaden och mindre personer på visningar då många (inklusive mäklare) föredrar att svalka vid västkustens pärlor. Men trots att utbudet sjunker finns det fortfarande möjlighet att nappa en riktigt ljuvlig bostad, tillägger Robin Lindh.

Säsongsbaserat

Precis som Liseberg är bostäder till salu enormt beroende av vädret. Om solen skiner och vinden doftar av ljuvlig grillmat finns det en risk att man missar vissa spekulanter då de väljer att tillbringa sin fritid på stranden.

– Vädret påverkar tyvärr försäljningen. Om det är en solig dag måste man nästan räkna med att 70 procent av de som skulle på visning är iväg och äter glass istället, säger Robin Lindh.

De bostadstyper som flest människor vill bo i under sommaren är villor, radhus och parhus. Och anledningen är självklar - folk vill ha en uteplats, altan eller gräsmatta att sola och grilla på. När många går runt och drömmer om just detta finns det därför ett stort intresse för dessa bostadstyper under de månader när solen skiner som mest.

”Sommarrean” uteblir i år

Efter en kraftig nedgång i bostadsmarknaden i fjol har många sugna köpare avvaktat med att investera i en bostad – avskräckta av höga räntor, inflation och stigande el- och matpriser. Men nu stiger bostadspriserna något igen, trots allt högre bolåneräntor och ”semestertorkan”.

Det innebär att det är ovanligt många köpsugna konsumenter i år som nosar efter en ny bostad i sommar. I Västra Götaland har det skett en prisökning på 3,8 procent på bostadsrätter de senaste tre månaderna.

– Om man ser på det procentuellt är det fler bostäder som säljs under sommaren jämfört med våren och hösten, men det är för att det är ett mindre utbud, säger Robin Lindh och fortsätter:

– Nu ska jag inte vara pessimistisk men det finns ett enormt mörkertal på bostäder som inte säljs. Den faktiska prisnedgången är betydligt värre än vad siffrorna visar.

De dyraste villorna till salu i Lerum

Ekudden 6, Tollered, Lerums kommun

Ekudden är en herrgård som ligger på en privat strandtomt mellan Nääs slott och Nääs fabriker. En herrgård med historia från 1859 med en boarea på över 800 kvadratmeter fördelat på 19 rum.

Utgångspriset är 29 950 000 kronor.

Jonseredvägen 107, Jonsered, Lerums kommun

Villa Nysäter är beläget på en höjd 200 meter från stranden till sjön Aspens sydligaste del. Villan har funnits sedan 1876 och har en boarea på 339 kvadratmeter fördelat på nio rum.

Utgångspriset har sänkts och ligger nu på 21 950 000 kronor.

Lisas väg 2B, Norra Hallsås, Lerums kommun

Villan på 193 kvadratmeter som ligger ute till försäljning är utrustad med bland annat spabad och en frukostbalkong. Men egentligen är det två bostäder, i komplementbyggnaden finns också en separat lägenhet.

Utgångspriset har sänkts och ligger nu på 9 700 000 kronor.

Källa: Hemnet, 3/8 2023.

ANNONS