LT minns: Pyromanen som satte skräck i Floda

Under ett helt år satte en pyroman skräck i området Berghult i Floda. Vedbodar, bilar och bostadshus eldhärjades under åren 1999 till 2000. De återkommande bränderna satte skräck i hela Lerum och påverkade många i kommunen.

ANNONS

Med hjälp av tidningsarkivet från både Göteborgs-Posten och Lerums Tidning har LT:s reporter kartlagt vad som hände under 1999 och 2000 i Floda, då en pyroman eldhärjade i bostadsområdet Berghult.

”Husägarna har haft en orolig sommar, sedan en pyroman slagit till vid sex tillfällen i området.” står det i Lerums Tidning den 11 augusti 1999.

Historien börjar i Berghult den 16 juni 1999. Då hade ett vedupplag börjat brinna och spridit sig till en närstående friggebod. De som bodde på tomten hade av en slump vaknat till och sett lågorna i tid och släckt branden själva. Det var tydligt att någon hade startat branden med flit eftersom det hade hällts brännbar vätska på deras ved.

ANNONS

Åtta dagar senare brann det under natten i samma område. Då slocknade elden av sig själv och upptäcktes inte förrän dagen efter.

Tredje gången det brann i Berghult var mitt på ljusa dagen, bara fem dagar efter bilbranden. Den drabbade familjen hade befunnit sig i sin trädgård och gick sedan in i sitt hus en kortare stund. Bara minuter efter stod deras vedbod i lågor. 18 timmar senare brann det hos samma familj igen, då hade pyromanen gett sig på deras uthus istället.

Några dagar senare startades en ny brand och en bil totalförstördes helt i lågorna. Nu hade det brunnit fem gånger i samma område på två veckor.

– Allt som har hänt den senaste månaden är så olustigt och vi vill egentligen inte gå ut och tillfredsställa den som gjort detta mot oss, sade en av de drabbade Flodaborna till Lerums Tidning i samband med den branden.

En månad gick. Berghultborna hann tänka att terrorn de vart drabbade för kanske äntligen tagit slut. Då slog slog pyromanen till igen och en bil stod i lågor i Berghult. De boende hade vaknat och lyckats kväva elden, då upptäckte de att gärningsmannen även hade försökt sätta eld på deras uthus.

Sommaren 1999 blev en orolig sådan för Berghultsborna som undrade vad som skulle hända härnäst. Den värsta farhågan var att det var någon som bodde i Berghult som var den skyldige. Misstankarna fanns där eftersom det fanns ett tydligt samband mellan de sex bränderna, alla fastigheter låg inom en 200 meters radie. Alla gånger hade brännbar vätska används för att starta elden.

”Vi lever i skräck och ständig oro”

En villa brann ner till grunden

De boende var upprörda över att polisen fortfarande inte hittat den skyldige och kritiserade polisen för bristande arbete. Men ingenting hände fram till millennieskiftet, varken hos polisen eller i området.

Våren kom och den 11 maj år 2000 slog pyromanen till igen. Den här gången tände pyromanen eld på en villa, och denna gången hann ingen släcka branden i tid. Villan i Berghult brann ner till grunden. Kvinnan som bodde i huset var lyckligtvis inte hemma den natten eftersom hon jobbade. Därmed var det ingen människa som skadades i branden. Men lidandet var stort nog.

– Allt är borta, jag har inte ens kvar några fotografier på min döda man, sade den chockade kvinnan till Lerums Tidning dagen efter branden.

Att ett helt hus brunnit ner var droppen för villaägarna. Nu var de vettskrämda och ordnade ett krismöte som besöktes av såväl polis som kommunalråd.

– Vi lever i skräck och ständig oro, det har blivit så stort att vi själva inte greppar det, sades på mötet av en orolig Berghultsbo.

Villan i Berghult brann ner till grunden.
Villan i Berghult brann ner till grunden. Bild: Lerums Tidning

Brandmän patrullerade i området

Husägarna vidtog åtgärder. De satte upp lampor med rörelsedetektorer, lämnade fotoalbum och värdesaker till bekanta och ordnade så att någon vaktade området under natten, eftersom det var då pyromanen främst slog till.

Polisen fortsatte att leta efter den skyldige pyromanen, men det fanns inte många spår att gå på.

Månaderna gick och i september 2000 brann det i ett uthus i området igen. Branden blev släckt snabbt. De boende i Berghult såg detta som en signal från pyromanen, att än var det inte över. Nu hade det sammanlagt brunnit nio gånger i Berghult på drygt ett år.

Tände eld på Skallsjö kyrka

I oktober 2000 tände Flodapyromanen den eld som skulle leda till hans gripande. Hans sista dåd blev Skallsjö kyrka och Skallsjös hembygdsgård. Han försökte först sätta eld på Skallsjögården men där slocknade elden av sig själv. Dagen efter gav han sig på Skallsjö kyrka istället.

Kyrkan var larmad och det dröjde inte länge innan brandkåren var på plats och kunde påbörja släckningsarbetet. De behövde bland annat såga ut delar av golvet eftersom branden hade tagit sig ner till grunden och brann emellan golvplankorna. I och med den snabba utryckningen blev skadorna förhållandevis små.

– Min tanke hela vägen dit var att kyrkan skulle vara helt övertänd. Så mot den bakgrunden känns det bra att det bara är golvet framme i koret som är förstört, sade kyrkoherden till LT i oktober 2000.

– Det är fruktansvärt att det händer, en kyrka är ju hela bygdens samlingsplats och står för mycket. Men den här gången hade vi tur, sade den dåvarande diakonen i Skallsjö kyrka i samma artikel.

I samband med branden hade vittnen sett en 47-årig man som bodde i Berghult köra i närheten av Skallsjö kyrka på sin moped med lyktorna släckta. Detta väckte misstankar och han greps misstänkt för branden i kyrkan, men även de anlagda bränderna i Berghult.

”Det är ju en av oss som sitter häktad för bränderna. En av oss som gått här och vaktat området, som till och med satt upp egna brandvarnare och som till och med sagt sig ha sett en misstänkt”

Det var efter branden i Skallsjö kyrka som polisen till slut kunde gripa den man som eldhärjat Floda under ett drygt år.
Det var efter branden i Skallsjö kyrka som polisen till slut kunde gripa den man som eldhärjat Floda under ett drygt år. Bild: Lerums Tidning

Gärningsmannen bodde i Berghult

Chocken var stor hos Berghultsborna då det visade sig att den mannen som gripits bodde i Berghult. Ingen hade misstänkt honom då han agerat på samma sätt som alla andra i bostadsområdet.

– Det är ju en av oss som sitter häktad för bränderna. En av oss som gått här och vaktat området, som till och med satt upp egna brandvarnare och som till och med sagt sig ha sett en misstänkt, sade en av Berghultsborna till Lerums Tidning i samband med häktningsbeskedet.

”Han måste vara en väldigt sjuk man”

Den häktade mannen hade bott i området i 15 år. Han var gift men hade inga barn och beskrevs som trevlig och social, men något tystlåten och tillbakadragen. Dessutom var medlem i ett politiskt parti i Lerum och hade suttit som förtroendevald i kommunfullmäktige.

Till sist kom erkännandet från mannen. Det var han som hade anlagt de elva bränderna i Berghult.

– Jag är förbannad på honom för att han ställt till med ett sådant helvete, men samtidigt lider jag med honom. Han måste vara en väldigt sjuk man, sade talesmannen för Berghultsborna angående mannen.

Led av en allvarlig psykisk störning

Mannen åtalades för fem mordbränder, ett försök till mordbrand, fem grova skadegörelser, ett försök till grov skadegörelse och ett rattfylleri.

Under rättegången den 7 december år 2000 visade det sig att mannen redan i februari samma år hade pekats ut som möjlig gärningsman. Han hade uppvisat märkliga beteenden som en partikollega reagerat på.

”Det är precis som det är något inre som sagt att jag ska göra det”

Den åtalade mannen var synligt upprörd i rättssalen och brast ut i gråt flera gånger under rättegången. Orsaken till bränderna var enligt han själv att han mådde psykiskt dåligt. Den stora rättspsykiatriska utredningen som gjordes visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning, pyromani och depression.

Mannen åtalades dessutom för rattfylleri eftersom han var kraftigt alkoholpåverkad och körde moped när polisen grep honom i samband med branden i Skallsjö kyrka. De prov som togs då från urin och blod samma kväll som kyrkan brann visade på 1,7 respektive 1,3 promille i blodet.

Det skulle visa sig att mannen alltid var kraftigt berusad när han startade bränderna i Berghult.

Under rättegången kunde mannen inte ge någon förklaring till varför han begick sina brott. Men han erkände elva bränder och fälldes både för mordbrand och försök till mordbrand. Enligt honom själv hade han inget otalt med de familjer vars fastigheter han tänt eld på.

När domaren frågade om mannen funderat på vad konsekvenserna av de anlagda bränderna kunde bli svarade han:

– Det låter kanske konstigt. Men det är precis som det är något inre som sagt att jag ska göra det.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Flera av de drabbade i Berghult begärde också skadestånd på grund av de psykiska lidande de blev utsatta för.

LÄS MER:Brand intill E20 – personer ska elda kablar

LÄS MER:Brand i bostad i Gråbo – lägenhet rökfylldes

LÄS MER:Pådrag när ödehus brann i Floda

ANNONS