Viktor Lundblad, M, och Renée Bengtsson, S, tycker att rapporten är enkelspårig då den enbart tar hänsyn till jämställdhet ur ett ekonomiskt perspektiv.
Viktor Lundblad, M, och Renée Bengtsson, S, tycker att rapporten är enkelspårig då den enbart tar hänsyn till jämställdhet ur ett ekonomiskt perspektiv. Bild: Carina Svensson

Lerum hamnar långt ner i ekonomisk ranking om jämställdhet

Lerum ligger långt ner i listan när Länsförsäkringar tittar på en rad ekonomiska faktorer, och presenterar en jämställdhetsranking. Kommunen ligger på plats 224:e plats bland landets 290 kommuner och framför allt finns stora skillnader mellan mäns och kvinnors sjukpenning och föräldraledighet.

ANNONS
|

Pension, vab, sjukpenning, årsinkomst och föräldraledighet – det är faktorerna som Länsförsäkringar tar med i beräkningarna när man sammanställt ett jämställdhetsindex för landets kommuner.

”Tanken med indexet är att det ska belysa vilka konsekvenser traditionella omsorgs- och familjebeslut får för den ekonomiska jämställdheten i Sverige.”, skriver försäkringsbolaget i sin rapport.

Plats 224 av 290

Lerum hamnar alltså på plats 224 av landets 290 kommuner och den låga placeringen beror främst på stora skillnader i sjukpenning och föräldraledighet (läs resultatet i faktarutan). Högst indextal får Lerum när det kommer till årsinkomst, men även här är det stora skillnader. Om en man exempelvis tjänar 35 000 kronor i månaden tjänar en kvinna 25 900 kronor.

ANNONS

Länsförsäkringars jämställdhetsranking

Länsförsäkringar har rankat landets kommuner efter ett jämställdhetsindex, där de tar hänsyn till fem ekonomiska faktorer. I ett index där variabeln 1 betyder att det inte finns några skillnader mellan män och kvinnor har Lerum följande siffror:

Pension: 0,72

vård av sjukt barn: 0,63

Sjukpenning: 0,47

Årsinkomst: 0,74

Föräldraledighet: 0,49

Länsförsäkringar bygger sin undersökning på 2022 års statistik från SCB, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Anette Holgersson, V, oppositionsråd.
Anette Holgersson, V, oppositionsråd.

– Min uppfattning är att en kommun med Lerums population borde haft en betydligt bättre rankning, säger oppositionsrådet Anette Holgersson, V.

Vad reagerar du mest på?

– För mig är det tråkigt att inte männen är mer intresserade av sina barn.

– De patriarkaliska strukturerna sitter hårt fast i samhället och det behövs mycket till för att nå en bättre jämställdhet.

Ingen överraskning

För kommunalrådet Viktor Lundblad, M, kommer resultatet inte som någon överraskning.

– Jag konstaterar att rapporten från försäkringsbolaget Länsförsäkringar, som bland annat säljer försäkringar inom de undersökta områdena, visar att det inte är jämställt i någon av Sveriges 290 kommuner. Vi vet sedan tidigare att den ekonomiska jämställdheten i Sverige och i världen är ojämställd, både vad gäller lön och oavlönat arbete i hemmet.

Men varför ligger Lerum så lågt i rankingen?

– Troligtvis, utan att veta, så ligger vi högt inom utbildningsgrad då kvinnor utbildar sig i högre utsträckning än män men har fortfarande lägre lön. Vi kan dock konstatera att det är många kvinnor som arbetar inom offentlig sektor som bor i Lerums kommun vilket den här rapporten bestraffar.

Ojämlika relationer

Renée Bengtsson, S, instämmer med sin majoritetskollega Viktor Lundblad, medan Anette Holgersson svarar så här på samma fråga:

– Jag tror att en avgörande betydelse är att man inte är speciellt jämlik i sina relationer, där männen i kommunen oftast tjänar mycket mer än kvinnan och det därför faller på hennes lott att ta ansvaret för barnen, säger hon.

Viktor Lundblad framhåller också att det bara är den ekonomiska jämställdheten som beaktas. Även om det är ett försäkringsbolag som ligger bakom rapporten hade han önskat sig ett bredare perspektiv.

– Jag hade gärna sett att delar kring mäns våld mot kvinnor, trygghet på gator och torg som slår hårt mot kvinnor, och hedersrelaterat våld och förtryck, ingick i frågeställningen.

LÄS MER:Moderatkvinnorna samtalar om jämställdhet på Bagges torg

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

ANNONS