Kritik efter kommunens uppmaning om att spara vatten

Just nu arbetar kommunen med att renspola vattenledningar i Gråbo. Ett underhållsarbete som väckt viss kritik när kommunen samtidigt går ut och uppmanar invånare att spara vatten. ”Borde inte kommunen själv också spara på vattnet?” frågar sig invånaren Anna Carlsson.

ANNONS

Förra veckan gick Lerums kommun ut och bad allmänheten att spara på vatten då de sett en högre vattenanvändning. Ett orosmoln då nivån i vattenmagasinen minskar på grund av bristen på regn.

Uppmaningen löd att invånarna inte skulle fylla pooler, använda högtryckstvätt, bada badkar eller vattna gräsmattor, med mera. Under kommunens inlägg på sociala medier undrade en användare frågan varför kommunen samtidigt renspolar vattenledningar i Gråbo och kallade det ”dubbelmoral”.

Det kommer även ett mejl till LT där Gråbobon Anna Carlsson ställer sig samma fråga:

”Borde inte kommunen själv också spara på vattnet och skjuta detta framåt när det förhoppningsvis kommer regn?”

ANNONS

LT kontaktar kommunen för att få klarhet i frågan.

Max 15 procent vatten används

I ett mejl svarar kommunen att renspolningen är en viktig del i deras löpande underhållsarbete. De menar också att det inte blir någon skillnad på vattenförbrukningen i de aktuella områdena då fastighetsägarna under spolningen inte har tillgång till vatten.

”Vår entreprenör som utför jobbet åt oss har många års erfarenhet av renspolning även under torra sommarperioder. De använder en blandning av luft och vatten. Det sparar stora mängder vatten eftersom de använder minst 85 procent luft och max 15 procent vatten”, skriver Marith Svensson, tillförordnad enhetschef på parkenheten och VA-distribution.

Kommunen: ”Vår entreprenör som utför jobbet åt oss har många års erfarenhet av renspolning även under torra sommarperioder.”
Kommunen: ”Vår entreprenör som utför jobbet åt oss har många års erfarenhet av renspolning även under torra sommarperioder.” Bild: Redaktionen

Renspolningen görs för att säkerställa en god vattenkvalité och om detta inte görs riskerar missfärgningar i vattnet öka. Därför vill kommunen undvika att ställa in renspolningen, värmebölja och sinande vattenmagasin till trots.

”Om det blir restriktioner och kunderna använder mindre vatten ökar risken för missfärgningar av vattnet i rör som inte är renspolade. Det har vi erfarenhet av från tidigare år. Då har vi akut fått spola stora mängder vatten i ledningsnätet för att få bort missfärgningarna”, fortsätter Marith Svensson.

Samtidigt skriver hon att vatten- och luftblandningen som pumpas ut vid renspolningen gärna får återanvändas till vattning i trädgården eller liknande.

”Det är väl en mycket bra återanvändning och vi ser inga problem med det. Man behöver kontakta entreprenören på plats”.

Så renspolas kommunens vattenledningar

För att spola ur ledningarna används en metod som heter luft-vattenspolning. En blandning av vatten och tryckluft både leds in och spolas ut i den avstängda ledningssträckan via brand- eller spolposter. Det luftblandade vattnet ökar hastigheten och skapar turbulens vilket rensar bort avlagringarna, järn, mangan och kalk, i röret. Vattnet tas om hand om av vårt dagvattensystem och ledningarna spolas tills vattnet är klart.

Arbetet i Gråbo beräknas vara klart v.27 och i höst fortsätter kommunen med Annekärr, Björboholm och Sjövik.

Källa: Lerums kommun.

LÄS MER:Inringare såg rök från skogen – myrstack hade börjat brinna

LÄS MER:Lerums kommun avbryter slåtter – brandrisk orsaken

ANNONS