Anna Ihrén menar att det är vuxnas ansvar att skapa trygghet för barnen.
Anna Ihrén menar att det är vuxnas ansvar att skapa trygghet för barnen. Bild: Jenny Johansson/Daniel Elfvelin

Kampen för regnbågsflaggan i Sjövik – möts av glädjerop

Anna Ihrén såg att Sjövik saknade en officiell regnbågsflaggning och gjorde slag i saken. Nu har byn fått klartecken från kommunen – och snart ska flaggan hissas där för första gången.
– För en bonnaby som Sjövik är det en stor grej, säger Anna Ihrén.

ANNONS
|

Det är gruppen Gemenskap Sjövik som ligger bakom initiativet att få en regnbågsflagga till byn. Anna Ihrén, en av grundarna till gruppen, såg att flaggan saknades på hemorten.

– Det är viktigt att vi har en flagga för att det finns barn, ungdomar och vuxna som upplever en otrygghet i samhället kring sexuell läggning och vem man väljer att vara på olika sätt. Den otryggheten finns i hela samhället och naturligtvis också i Sjövik, säger Anna Ihrén.

Hon berättar att Gemenskap Sjövik har haft samtal med flera föräldrar på orten som lyft frågan för dem. När Anna Ihrén besökte sin pappa på Smögen såg hon tre regnbågsflaggor vaja där – och då var måttet rågat.

ANNONS

– När jag såg att den lilla ön Smögen kan lösa detta, då tänkte jag att en by i Lerums kommun måste kunna lösa det också. Jag kände en stark känsla av att det här måste vi bara ordna, säger Anna Ihrén.

Så fortsätter hon:

– Skärgården har alltid varit långsamma på sådana här frågor. Men gud, här står en fiskare på Smögen så vajar det tre Pride-flaggor där, och vi har ingen liksom.

Prideflagga för första gången i Sjövik

Föreningen Sjövik lyssnade in Anna Ihrén och Gemenskap Sjövik, och tog kontakt med kommunen. Föreningen frågade då om det gick bra att hissa regnbågsflaggan i kommunens flaggstång.

– Vi har beslutat i styrelsen att vi ska köpa in en flagga, säger Lerny Hermansson, ordförande i föreningen Sjövik.

Så den 17 maj i år, om en dryg månad, blir första gången regnbågsfärgerna vajar på en kommunal flaggstång i Sjövik. Då är det den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi och flaggan kommer även att synas på andra håll i kommunen.

– För de barn som kanske inte vet vilka de är än fullt ut, där är det vi vuxna, menar jag, som måste ansvara för att skapa plattformar för tryggheten. Och det hade vi inte gjort, säger Anna Ihrén.

Glädje från invånare i Sjövik

Nu möter hon glädjerop från Sjöviksbor på sociala medier.

– Jag har också fått meddelanden och glädje från olika familjer som jag vet har personer i släkten som arbetar med sin identitet. Där har stödet för den här satsningen varit ännu starkare.

Hon avslutar:

– Nu är den stora ”cliffhangern” här om flaggan hinner komma fram till den 17 maj, men det får vi verkligen hoppas.

LÄS MER:Politiker i Lerum skulle lämna över protestlista – Västtrafik dök inte upp

LÄS MER:Thomas i Sjövik ville återbetala elstödet – fick inte

LÄS MER:Förfallet hus vid Häcksjön i Lerum irriterar – kommunen startar ärende

ANNONS