Här är höstens motionslopp i Lerum – triathlon först ut

I höst kan du tävla i såväl rullskidor som simning. Först ut är Aspenäs triathlon som går av stapeln den 19 augusti – för 25:e året i rad. Nytt för i år är att en av banorna är ”jättekort”, med triathlonmått mätt.

ANNONS

Sedan slutet av 90-talet av har Aspenäs triathlon arrangerats i augusti av boende i området. Den 19 augusti är det dags igen, och jubileet till ära finns hela tio klasser att välja på. Utöver klasser för damer, herrar, barn och lag, finns även en lång, en kort och en ”jättekort” bana.

Den sistnämnda är ny för i år, och innefattar 375 meter simning, en mil cykling och 2,5 kilometer löpning, berättar Mikael Boke från nuvarande arrangörsgruppen.

– Den har vi tänkt att alla borde klara av, man behöver inte vara jättetränad. Den är till för att fånga upp såna som varit med förr, men kanske inte lägger den tiden de brukade på träning.

ANNONS

Det är inte dig själv du pratar om nu?

– Haha, nej, men nästan. Jag har faktiskt kört den långa banan i 15 år, men förra året så tog jag den korta, och det blir den korta i år också.

Erbjuder OS-distans

Den långa banan motsvarar en OS-triathlondistans, och inget för den som valt maratonserier framför löpspåret under sommaren. 1,5 kilometer simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning ska avklaras.

Låter tufft. Vad är tjusningen med triathlon?

– Tjusningen är just att man får träna olika saker och inte bara springa, eller bara cykla eller simma.

Att simma i öppet vatten är dock det som avskräcker många från triathlon, tror Mikael Boke.

– Det är enkelt inomhus i en bassäng, men utomhus är vattnet kanske lite kyligt och mörkt. Men det är lite av tjusningen också tycker jag, att det blir lite spänning.

Kör oavsett väder

Båtar följer alltid de simmande deltagarna.

– Så det ska inte vara några bekymmer om någon som är ovan får lite panik. Men vi brukar inte behöva ingripa.

100 startplatser finns, och ännu är alla inte fyllda. I mån av plats kan man anmäla sig fram till tävlingsdagen. Intresset har varierat genom åren, enligt Mikael Boke, och dalade av förklarliga skäl under pandemin.

– Men nu har vi lite fler anmälningar än samma tid ifjol.

Tävlingen planerar arrangörerna att genomföra oavsett väder.

– Vi har inte ställt in någon gång.

Fler motionslopp i Lerum

Redan dagen efter Aspenäs triathlon är det dags för nästa lopp i Lerum - rullskidsloppet Topprullen som arrangeras vid Nääs Fabriker av IK Stern. En vecka senare hålls löpartävlingen Torskabotten runt i Tollered. Loppet har klasser för hela familjen och går på både asfalt och i terrängen.

Sist men inte minst arrangeras Vitamin Well Run of Hope till förmån för Barncancerfonden. Loppet har två banor och går av stapeln den 16 september, med start vid elljusspåret i Riddarsten.

Motionslopp i Lerum

19 augusti: Aspenäs triathlon. Simning, cykling och löpning. Finns 10 olika klasser. Start och mål i Hagaviken.

20 augusti: IK Stern arrangerar 4:e upplagan av Topprullen. Ett utmanande rullskidrace i Tollereds brukslandskap. Motionsklass 15 km, tävlingsklass, 30km. Start vid Nääs fabriker.

26 augusti: Torskabotten runt - en motionstävling för hela familjen i Tollered. Från 400 m till 15 km. Arrangeras av Tollereds IF.

16 september: Vitamin Well Run of Hope hålls vid elljusspåret i Riddarsten. Arrangeras till förmån för Barncancerfonden. 170 m för de allra minsta, och 2,5 km för äldre barn och vuxna.

ANNONS