Gåtan om pastorn på styltor löst: ”En väldig snurr”

En 50 år gammal bild från ett scoutläger i Floda, en efterlysning i Lerums tidning och en boll i rullning – efter läsarnas detektivarbete sluter vi cirkeln och får kontakt med pastorn som gick på styltor:
– Du satte igång en väldig snurr, säger Torsten Liljemark, huvudperson i dramat.

ANNONS
|

Först och främst. Tack alla läsare som ställt upp med att engagera er för att lösa gåtan med Pastorn som gick på styltor. Extra tack till Ove Parsmo, som skickade bilden och Joakim Fagerström som delade artikeln i diverse Equmenia-grupper på nätet.

Torsten Liljemark bor i Härnösand och ska fylla 88 år om en månad. För 50 år sedan var han ungdomspastor i Borås och höll bibelstudier på Storkuling i Floda.

– Det var jättekul. Lägret var enormt.

När det gäller styltorna krävdes det en del träning på hög höjd för att få till snitsen:

ANNONS

– Jag tränade genom att klättra upp på lagårdstak. Jag hade lite sådana där grejer för mig. Jag kunde även balansera basfioler på hakan, säger han.

Sedan efterlysningen i Lerums Tidning har det hört av sig folk från alla möjliga håll.

– Det här har givit mig många bra kontakter.

Torsten Liljemarks cv är digert. Han har bland annat fjällvandrat med förre utbildningsministern Lars Leijonborg, jobbat som häktespastor, varit verksam i sjukhuskyrkan och hängt på otaliga läger runt om i Sverige. I dag knäcker han som 87-åring extra som organist. Största stoltheten är nog ändå när han var med och byggde upp Sveriges största kyrka i Borås, med en fullstor idrottshall inuti.

– Den var omskriven. Vi hade flera handbollslag i seriespel och även basket.

Du verkar trivas med livet?

– Jag roar mig så mycket jag kan. Jag har haft ett fantastiskt liv.

Som bonusinfo kan nämnas att Lerumsbon Ove Parsmo, som skickade bilden, finns med på fotot. Han står till vänster i en grön skjorta och en röd scarf. Han var med och hjälpte till att bygga styltorna.

– Vi hjälptes åt genom att hämta trä i skogen. Det var roligt. Snurrningen fick vi till bra. Där fick flera hjälpa till för att ta i och spänna tillräckligt. Men det var imponerande att han kunde gå med dem. Det är tungt att förflytta sig på det sättet, säger Ove Parsmo.

Vid tiden för lägret 1973 bodde han i Sätila. Numera är han Lerumsbo. Och hans praktiska färdigheter har kommit väl tillhanda. 2005 byggde han själv det hus han bor i idag i Gråbo.

Har du varit i kontakt med Torsten?

– Jag har pratat med honom, skickat sms och har även skickat bilden till honom.

Vad säger du om bilden som ett tidsdokument?

– Den är fantastisk. Hela bilden säger allting.

LÄS MER:Hittade medeltida grav i Gråbo – berättar om sorg i Öijared

LÄS MER:På klostret får både kvinnor och youtubern Mauri hjälp

LÄS MER:Vem var pastorn som gick på styltor?

ANNONS