Fyra pojkar lekte på Lekstorpsskolans tak – polis kom till platsen

Lerums kommun uppmanar de lokala ungdomarna att inte gå upp på skoltak. I veckan har det under två tillfällen observerats personer uppe på taken på två olika skolor.
– Jag skulle inte säga att det är olagligt, men det är högst olämpligt i alla fall, säger Anders Hultén, säkerhetschef i Lerums kommun.

ANNONS

Det har inkommit rapporter från både vaktbolag och polisen att ungdomar vistas på skoltak runt om i kommunen.

– Vi är så himla rädda att någon ska trilla ner, för barn är det viktigaste vi har, säger Anders Hultén, säkerhetschef i Lerums kommun.

I måndags kväll hade en väktare sett ungdomar på Aspenässkolans tak i Lerum. Dagen efter skedde det igen.

Under tisdagskvällen befann sig ett gäng i Gråbo på Lekstorpsskolans tak. Någon hade larmat polisen om att fyra pojkar i tioårsåldern hoppade och tjoade på taket. De sågs också hoppa från olika våningar eller nivåer på taken. När polisen väl var på plats hade pojkarna avlägsnat sig från platsen.

ANNONS

Att ungdomar vistas på skoltak är inget nytt fenomen och det blir vanligare på sommaren när skolorna är stängda. Lerums kommun har ständigt pågående arbete med att försvåra tillträde till skoltaken. Däremot är vissa tak låga vilket underlättar för den som vill ta sig upp.

– Det är väldigt svårt att förebygga. Man tänker att vi kan bygga staket på taken och att vi kan sätta upp skyltar och liknande, men man kan jämföra det med trafikolyckor. Det går inte att förebygga fenomenet, säger Anders Hultén.

”Ring polisen eller säg till”

Under onsdagen gick Lerums kommun ut med en uppmaning på Facebook till kommunens föräldrar om att prata med sina barn om det olämpliga i att vistas på tak.

– Jag kände att vi måste göra någonting. Vi kan inte bara sitta och vänta tills de trillar ner, säger Anders Hultén.

Även allmänheten uppmanas att hålla ett extra öga på skolorna nu under sommaren.

– Om någon ser att det rör sig folk på taken så kan man ringa och anmälda det till polisen eller så kan man säga till själv. Så att de kan klättra ner försiktigt, säger Anders Hultén.

Varför tror du att de är uppe på taken?

– Det är ju spännande och kul givetvis. Och så är det sommar och så träffas man på skolgårdarna och hänger. Så kommer de på någon bra idé och så tänker man inte så mycket.

LÄS MER:Sommarlovskort till unga kan bli verklighet: ”Ska utredas”

LÄS MER:Efter bombhotet mot Ljungviksskolan i Gråbo – extra polisstöd

LÄS MER:1400 skolplatser och 10 nya förskolor – inom åtta år

ANNONS