Fängelsestraff efter knivdåd sänks – från 10 till 3,5 år

En tonåring blev livshotande skadad efter att ha blivit knivskuren. Tingsrätten dömde den 20-årige gärningsmannen till tio års fängelse. Domen överklagades. Och nu har en högre instans sänkt straffet till fängelse i tre år och sex månader.

ANNONS
|

Händelsen som nu har behandlats i hovrätten för Västra Sverige inträffade en sommarkväll förra året. Flera ungdomar, däribland 20-åringen och den tonårige killen, hade tagit skydd från regnet under ett tak vid Hulanskolan i Lerum. Ett bråk urartade och 20-åringen stack en kniv i den yngre killen så att denne blev livshotande skadad.

I december meddelade Alingsås tingsrätt sin dom, och i den bestämdes brottsrubriceringen till försök till mord med ett straff på tio års fängelse. 20-åringen överklagade tingsrättsdomen och yrkade att den högre instansen i första hand skulle ogilla åtalet helt och i andra hand ändra rubriceringen till grov misshandel, och sänka straffet. Åklagaren och tonåringen som blev knivskuren bestred ändringarna.

ANNONS

Efter att ha gått igenom målet ändrar hovrätten brottsrubriceringen till grov misshandel och bestämmer påföljden till fängelse i tre år och sex månader.

Skadeståndet som 20-åringen ska betala till tonåringen sänks också, från 279 033 kronor till 154 033 kronor.

Hördes på nytt

Större delen av bevisningen är densamma som i tingsrätten. Men 20-åringen har inför hovrätten hörts på nytt. Han förklarade att han och hans flickvän och en kompis till henne var vid Hulansskolan när tonåringen och hans kompisar kom dit. 20-åringen och flickvännen var osams men höll på att försöka reda upp det, han bad därför de andra att lämna platsen, vilket alla utan tonåringen gjorde. Det uppstod ett bråk, under vilket han sparkade mot tonåringen och vid detta tillfälle svingade han även med en kniv mot honom. 20-åringen säger dock att det inte var mening att hugga tonåringen med kniven.

Inte med mening

Enligt rätten fanns inget som talar för att 20-åringen med mening har huggit tonåringen i bröstet med kniven. Han borde dock ha förstått att fanns en hög sannolikhet för att kniven skulle träffa tonåringen, vilket också skedde. Kniven trängde vid något tillfälle under bråket in i sidan av tonåringens bröstkorg med en stickkanal som gick genom vänstra lungsäcken och slutade i levern. Skadorna var livshotande.

Enligt hovrätten anses det ställt utom allt rimligt tvivel att 20-åringen var likgiltig inför den möjliga effekten att tonåringen skulle skadas. Det har dock inte framkommit några uppgifter som föranleder slutsatsen att han var likgiltig inför att tonåringen skulle skadas så allvarligt att han kunde dö. Därmed döms 20-åringen för grov misshandel.

Hovrätten bedömer att straffvärdet för den grova misshandeln, med beaktande av den allvarliga skadan, motsvarar fängelse i tre år och sex månader. Och konstaterar att med hänsyn till brottets art och straffvärde är inte någon annan påföljd än fängelse aktuellt.

ANNONS