Efter striderna: Politiker möter Västtrafik – för öppen ridå

Det har varit ett infekterat tonläge mellan Lerums kommun och Västtrafik, efter att de sistnämnda gjort klart att de vill lägga ner Aspedalen tågstation och slopa direktbussarna till Göteborg. Under hösten kommer deras slutliga beslut i frågorna – nu möter de Lerums politiker i öppen debatt.
– Nu är vi inne i en nästan helt absurd situation, säger Viktor Lundblad (M).

ANNONS
|

Det är inför öppen ridå som giganternas möte äger rum på Dergårdsteatern i Lerum under torsdagen.

Invånare bjuds in till att lyssna och ställa frågor när högt uppsatta chefer från både Västtrafik och Trafikverket debatterar framtidens kollektivtrafik, med ledarna från de politiska partierna i Lerums kommun.

– Från mitt perspektiv handlar det mycket om att förklara vilka konsekvenser deras beslut får för de invånare som arbets- eller skolpendlar i kommunen. För nu är vi inne i en nästan helt absurd situation där vi eventuellt blir av med en tågstation, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun.

Frågan om den lokala kollektivtrafiken har varit särskilt infekterad det senaste året, alltsedan Västtrafik meddelade att Aspedalen tågstation med stor sannolikhet kommer att skrotas. Beskedet om Aspedalen kom samtidigt som ett av kommunens största bostadsprojekt i modern tid höll på att segla i hamn – Aspen strand. Det stack i ögonen på de lokala politikerna.

ANNONS

– Det försvårar ju väldigt mycket för oss av många skäl, inte minst för att vi håller på med Aspen strand med tillhörande pendelparkeringshus på åtta våningar, säger Viktor Lundblad.

Vill lägga ner direktbussarna till Göteborg

Men Västtrafik stannade inte vid Aspedalen station. Snart kungjorde de också att de populära direktbussarna Gråbosnabben och Lerumsnabben, som går från flera orter i Lerums kommun till Göteborg, ska bort.

I framtiden ska pendlare i stället slussas från kommunens alla hörn till Lerum tågstation, där de får resa vidare. Samtidigt utlovade Västtrafik en rejäl tågsatsning vid Lerums station.

”Fullständig katastrof! Jag tar Lerumsnabben för den har anslutning till Svingeln så jag kan ta spårvagnen till Sahlgrenska när jag har läkartid på morgonen”, skrev en man från Lerum på Facebook vid tillfället.

”Men gud! Detta är ju alls okej, de borde ju snarare utöka trafiken. Bussarna är ju överfulla på vägen dit/hem. Kanske inte från Nääs fabriker men ändå. Helt förkastligt av Västtrafik”, skrev en Tolleredsbo samtidigt.

”Det var en riktigt dålig idé. Sämsta på länge!”, skrev en annan.

Beskedet om bussarna ledde till en kritikstorm mot Västtrafik, särskilt från invånare i Tollered, Sjövik och Gråbo, där bussarna beskrevs som oumbärliga. Två namnlistor skapades och lämnades senare över i protest till Västtrafiks ordförande.

”Det här är oerhört viktiga frågor som berör väldigt många.”

Politiker i Lerums kommun står enade över partigränserna mot Västtrafik och regionen i frågan. Anette Holgersson (V), oppositionsråd i Lerums kommun, ska också delta under torsdagskvällen.

– Man får inte blunda för att Lerum har tre tågstationer och det finns ingen annan ort som har mer än en. Men det är klart att vi vill att Lerum ska ha kvar sina stationer så att folk kan åka mer kollektivt, säger hon.

Viktor Lundblad har laddat upp med argument och frågeställningar inför den stundande kvällen, avslöjar han. Men det är inte bara kollektivtrafiken som kommer att beröras, han vill också lyfta det omtvistade förslaget om ett industriområde vid Jerikotunneln – något som hans parti är för, men som flera andra partier i Lerum är emot.

Ett initiativ från Lerums näringsliv

Han vill också slå ett slag för den omdebatterade tågstationen i Floda, ett ämne som lyfts flera gånger på LT:s insändarsida – men där politikerna varje gång beskrivit sig som i Trafikverkets våld.

– Till detta har vi en station som inte är tillgänglighetsanpassad, så människor med rullstol och tunga barnvagnar kan inte ta sig till tåget. Hur väl rimmar det med en satsning på tåg? När folk inte ens kan ta tåget. Så det kommer jag också framföra, säger Viktor Lundblad.

Torsdagens träff i Dergårdsteatern är ett initiativ som kommer från det lokala näringslivet.

Varför arrangerar ni träffen?

– För att det här är oerhört viktiga frågor som berör väldigt många som bor i Lerums kommun, svarar Qlaez Wennberg, projektledare för nätverket Företagarna Lerum.

Varför ska Lerumsborna komma?

– För att få chans veta mer och ställa frågor om något som är väldigt viktigt.

I strålkastarens ljus syns Jörgen Einarsson, regional direktör vid Trafikverket Väst och Roger Vahnberg, vice vd för Västtrafik. Också Louise Jeppsson (V), ordförande i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen, deltar tillsammans med Per Tenggren (S), vice ordförande i samma nämnd.

Flera medverkande

Lerums egen Renée Bengtsson (S), som numera är ordförande i regionfullmäktige förutom att också vara kommunstyrelsens vice ordförande i Lerums kommun, deltar som ett av affischnamnen tillsammans med Viktor Lundblad.

Även politiker från Alingsås kommun kommer att närvara.

Moderator är Mikael Erlandsson, regionchef vid Företagarna.

Evenemanget är kostnadsfritt och börjar klockan 19.

LÄS MER:Därför vill Västtrafik lägga ner direktbussarna från Lerum till Göteborg

LÄS MER:Politiker i Lerum skulle lämna över protestlista – Västtrafik dök inte upp

LÄS MER:Järnvägen genom Lerum ska begränsas kraftigt i två år

ANNONS