Årets födelsedagspresent – Jens byggde trähäst till allergiska dottern

Det finns inget som My Warnmark älskar så mycket som att rida. Så vad gör man när en svår allergi sätter stopp? Pappa Jens hittade lösningen – hans trähäst på hjul svischar nu runt i bostadsområdet med en lycklig nioåring på ryggen.
– Man vill göra allt för sin unge och då mynnar det ut i såna här galna projekt, säger han.

ANNONS
LocationLerum|
|

Barn på gården är ingen ovanlig syn på Kantor Edgrens väg i Lerum, men de senaste veckorna har nyfikna fönstertittare kunnat bevittna en helt ny form av lek. En trähäst, stor som en ponny och försedd med hjul, dras omkring med ryttare på sig när My och hennes kompisar är i farten.

Det var på sin nioårsdag på påskafton som hon överraskades av sin pappa Jens Warnmark. Den djurälskande My ville följa i farmor Susannes fotspår och bli ryttare, men redan under ett ridläger i femårsåldern stod det klart att drömmen inte skulle förverkligas.

– Hon blev jätteallergisk. Idag spelar hon fotboll och tennis, men hade hon fått välja en sak att hålla på med så hade det varit ridning, säger Jens.

ANNONS

Total omvandling

Som plåster på såren lovade han henne en trähäst i födelsedagspresent och hittade ett exemplar som ett fik i Alingsås skänkte bort i vintras.

– Hästen var fin som den var, men är man lite fixig av sig så tänker man att det här går att göra bättre. Så det blev lite Biggest loser möter Éxtreme makeover, förklarar Jens.

Med hjälp av grannen Ulf Wallin inleddes arbetet med att avlägsna brädor och annat material för att få fram en lite smalare form.

– Sadeln passade inte riktigt och hästen var så knubbig att My skulle ha blivit hjulbent på en vecka, säger Jens.

Hästen fick därför en ny träkonstruktion som kläddes med liggunderlag. Universalmaterialet silvertejp användes i stora mängder och Jens flickvän Josefin Morberg hjälpte till att sy öron.

– Sen insåg vi att en häst behöver man och svans. Budgeten var redan spräckt, men jag köpte peruker.

Galet projekt

Efter cirka fyra månader kunde Jens och Ulf slutföra sitt verk.

– Vi har säkert lagt 70 timmar i effektiv arbetstid och lika många timmars planering. Det är ju helt orimligt egentligen, men man har ju sitt pappasamvete, man vill göra allt för sin unge och då mynnar det ut i såna här galna projekt.

Arbetet skedde i bostadsområdets verkstad, där hästen kunde hållas gömd för My. Inför ögonen på en spänd dotter och en samling födelsedagsgäster rullade Jens ut skapelsen på påskafton.

– Hon visste ju att hon skulle få en trähäst, men hon visste inte kalibern på den.

Under resten av påskhelgen lämnade My knappt ryggen på Findus, som hästen döpts till.

– Överraskningen uppfyllde alla förväntningar och mer därtill, säger Jens.

LÄS MER:Rock’n’roll-utställning med internationell konstnär

LÄS MER:Sverigeunik tävling för unga med a-traktor eller moped

LÄS MER:Personlig tränare öppnar spegelfritt gym i Stenkullen

ANNONS