Beslutande politiker och utbildningsnämnden verkar inte ha någon aning om vad som sker i kommunens största sektor, skriver signaturen Föräldrar och lärare i Lerums kommun. Genrebild.
Beslutande politiker och utbildningsnämnden verkar inte ha någon aning om vad som sker i kommunens största sektor, skriver signaturen Föräldrar och lärare i Lerums kommun. Genrebild. Bild: Malte Just

Insändare: Över 1200 föräldrar protesterar mot nedskärningarna i skolan

Beslutande politiker och utbildningsnämnden verkar inte ha någon aning om vad som sker i kommunens största sektor, skriver signaturen Föräldrar och lärare i Lerums kommun.

ANNONS

Vi var några föräldrar och lärare som i torsdags samlades utanför Dergården för att överlämna drygt 1200 föräldrars namnunderskrifter som protest mot neddragningarna i skolan. Kuvert räcktes över. Ord utbytes. Förtvivlade tårar vilade och suddades ut från någons kind. Det är våra barn, vår framtid, utbrast någon. Vi är nominerade till årets superkommun, då kan man inte ha en dålig skola, sa en annan, men ingen som sett verkligheten blev lugnare av det. Mantrat "årets superkommun” fortsatte att upprepas oräkneliga gånger under kvällen inne på Dergården.

Utbildningsnämnden menade att alla med diabetes i Lerums kommun får det stöd de behöver. Vi på läktaren skakar våra huvuden i en tyst protest. Lärare till nioåriga elever med diabetes förväntas nästa termin att undervisa 28 elever och samtidigt ha koll på elevers diabetes. Barns blodsockernivåer ligger inte jämna som filbunkar, de påminner snarast om berg- och dalbanan på Liseberg. “Dubbelpil nedåt” är ingen bisyssla.

ANNONS

Kvällen tuffade på, en godispåse kastades upp vid niosnåret och vi fick lite ny energi på åhörarläktaren. Helt oväntat görs ett inspel om skolan och vi får höra att det inte har skett några neddragningar i skolan. Vi blinkar till. Våra blickar möts och någon hostar upp en chokladbit som hamnat i vrångstrupen. Nedskärningarna denna vår har varit väldigt tydliga för oss som varit på plats i skolan. Blommor har delats ut, skrivbord har städats och elever har gråtit på sina skolavslutningar. Ytterligare lärare har sagt upp sig nu i dagarna när de fått se höstens scheman. Elevantalet är konstant. Eleverna kan inte säga upp sig, de har skolplikt.

Klockan närmar sig 23:15 och det är äntligen dags för frågorna till utbildningsnämnden. Barnkonsekvensanalysen efterlyses av oppositionen. Det är lag på att en sådan görs innan man beslutar om ändringar i verksamheter med barn. På det svarar utbildningsnämnden att “den är gjord, och att den ska göras. Den håller kanske till och med på att göras just nu. Den är i alla fall matchad.” På läktaren lyfts ögonbryn och någon drar fingrarna genom håret. Vi är helt förvirrade. Inga föräldrar har fått del av barnkonsekvensanalysen, trots upprepade förfrågningar och hur matchar man något vars existens är högst oklar? Var den gjord innan beslutet, ja eller nej? Datumet står på rapporten, om den finns, det borde vara enkelt att svara på.

Bilden som träder fram under kvällen blir sorglig. Beslutande politiker och utbildningsnämnden verkar inte ha någon aning om vad som sker i kommunens största sektor. Ju mer som sägs där framme i podiet, desto längre från verkligheten blir det uppenbart att utbildningsnämnden och styrande partier befinner sig. Sektor utbildning har alltså under tio års tid levererat elever med sjunkande betyg. Gråboskolorna, som skulle vara kommunens flaggskepp, med 3 000 kr extra i lärarlön, satsning på fritt entreprenöriellt lärande och nybyggda F-9 skolor, ligger nu på ett betygsresultat under 50 procent. Scenens talare tar våra tankar tillbaka till Dergården. Klockan börjar närma sig spöktimmen och våra öron drabbas ytterligare av ett “årets superkommun”. Då går våra ben ut ur lokalen av sig själva. Det finns en gräns för hur mycket gaslightning man kan ta.

Föräldrar och lärare i Lerums kommun

LÄS MER:Föräldrar protesterar utanför kommunfullmäktige – vakter kallas in

LÄS MER:Insändare: Majoriteten värnar budgeten – inte skolans kvalité

LÄS MER:Insändare: Häpnadsväckande retorik om neddragningarna i skolan

ANNONS