Christian Eberstein, Miriam Lilja, Mikael Börjesson och Gunilla Lindell, Kristdemokraterna.
Christian Eberstein, Miriam Lilja, Mikael Börjesson och Gunilla Lindell, Kristdemokraterna. Bild: Pressbild

Insändare: Nedåtgående trend för skolresultaten i Lerum

De lärare och föräldrar vi pratar med delar inte alls den styrande politiska majoritetens bild av att skolorna går åt rätt håll, skriver fyra kristdemokrater.

ANNONS
|

Utbildningskvalitén är den mest akuta frågan för Lerums kommun just nu, med tanke på det senaste årets nedskärningar i skolbudgeten och rekordlåga skolresultat.

De preliminära skolresultaten i Lerums kommun ökar något år 2024, jämfört med 2023, rapporterade Lerums tidning om den 23 september. Det betyder inte att glaset är halvfullt, snarare kan det utläsas att de genomsnittliga skolresultaten håller på att stabiliseras på en ny – lägre – nivå än tidigare. För ser man ur ett längre tidsperspektiv, än från det ena året till det andra, så framgår att skolresultaten i Lerums skolor befinner sig i en nedåtgående trend.

ANNONS

För elever i årskurs 9 minskade meritvärdet från i snitt 231 (2022) till 226 (2023). Det sämsta resultatet sedan 2015 i vår kommun. Ser man till hur stor andel av eleverna i årskurs 9 på kommunala skolor som uppnått betygskriterier i alla ämnen, sjönk siffran från 76,1 procent (2022) till 70,9 procent 2023. Det är den absolut lägsta andelen sedan mätningarna startade år 1998. Enligt preliminära siffror så är andelen med betyg i alla ämnen 74,5 procent år 2024. Det är den lägsta andelen på 26 år, förutom år 2005 (74,4 procent) och tidigare nämnda år 2023. Att i detta läge påstå att skolresultaten är på uppgång är svårt att ta till sig.

Det senaste årets stora nedskärningar kommer att få fullt genomslag först denna höst. Efter sommarlovet har uppemot 80 tjänster försvunnit från kommunens skolor. Statistik för vad detta innebär för skolresultaten – eller den psykosociala miljön för elever och lärare – finns naturligtvis inte ännu och kommer kunna utvärderas tidigast om ett år. Det vi vet är att de lärare och föräldrar vi pratar med och lyssnar på inte alls delar den styrande politiska majoritetens bild av att skolorna går åt rätt håll.

Självklart är inte alltid lösningen på alla problem mer pengar, men svaret är sannerligen inte heller nedskärningar i skolan. Vi uppmuntrar majoriteten att ta initiativ till ett blocköverskridande förslag där vi alla tar ett gemensamt beslut om att stärka upp skolan långsiktigt i vår kommun.

Christian Eberstein (KD), ordinarie ledamot kommunstyrelsen

Miriam Lilja (KD), ersättare kommunstyrelsen

Mikael Börjesson (KD), ordinarie ledamot utbildningsnämnden

Gunilla Lindell (KD), ersättare utbildningsnämnden

LÄS MER:Efter bottenrekordet – skolresultat i Lerums kommun på uppgång

LÄS MER:För en skola som främjar respekt och ansvar

LÄS MER:Vi har säkrat bemanningen inom äldreomsorgen

ANNONS