Artikelförfattarna Daniel Paterson, Mia Hellström, Gustav Triezenberg och Tobias Jansson.
Artikelförfattarna Daniel Paterson, Mia Hellström, Gustav Triezenberg och Tobias Jansson. Bild: Per Anger

Insändare: Har Lerum en egen trollfabrik i kommunhuset?

Hur tror den ledande majoriteten i Lerum att vi medborgare ska kunna lita på deras ledarskap när det ena efter det andra hårresande budskapet likt från en trollfabrik levereras ut från kommunhuset, skriver Mia Hellström, Tobias Jansson, Daniel Paterson, Gustav Triezenberg.

ANNONS
|

Kommunens ”historiska satsning på skolan” innebär att skolorna måste spara 30 miljoner. Renée Bengtsson (S) är ordförande i utbildningsnämnden där ett åtgärdspaket klubbats igenom för att uppnå besparingen. I detta paket handlar 3 av 4 åtgärder om att dra ner på personal:

• Visstidsanställda får inte fortsatt anställning.

• Pensionsavgångar ersätts inte.

• ”Organisationsanpassningar” som innebär uppsägningar av allt från fastanställda lärare till fritidspersonal, elevassistenter och annan skolpersonal.

Ironiskt nog är den fjärde åtgärden att minska på sjukskrivningskostnaderna från skolans personal, vilket kan tyckas gå på tvärs med den försämrade arbetsmiljö som de övriga tre åtgärderna skapar.

Efter att i torsdags ha röstat ner ett förslag om att använda kommunens oplanerade överskott för att undvika uppsägningar i skolan berättar Renée Bengtsson i LT 18 maj ”att hon tror att det kan bli bättre skolresultat i skolorna efter åtstramningspaketet. Detta bland annat eftersom personal utan pedagogisk utbildning sållas ut”.

ANNONS

Det Renée säger är att genom att minska på övrig personal så kommer kvoten ”behöriga lärare i skolan” att öka. Men inte genom att man anställer fler lärare, utan genom att man ger dem som är kvar en alltmer omöjlig arbetsuppgift då de inte bara ska vara ensamt ansvariga för stora klasser, de ska även ta hand om elever i behov av särskilt stöd då elevassistenter inte längre finns, lämna klassen oövervakad för att ringa vårdnadshavarna till icke frånvaroanmälda elever för att säkerställa att inget hänt dem på väg till skolan eftersom administratörer inte längre finns, vara rastvakter istället för att förbereda undervisningen eller rätta prov eller för den delen ta en paus eftersom fritidspersonal inte längre finns.

Lärarnas och elevernas situation försämras kraftigt, men nyckeltalet – det som Lerum jämför sig med andra kommuner med – det blir bättre! Det är så cyniskt att man tappar andan.

Lärarnas och elevernas situation försämras kraftigt, men nyckeltalet – det som Lerum jämför sig med andra kommuner med – det blir bättre! Det är så cyniskt att man tappar andan. ”Sjukvården blir bättre om vi säger upp alla som inte är läkare” sa ingen människa någonsin. Men i skolan är det så det ska fungera! Vidare häpnar vi över bristen på socialdemokrati i socialdemokraten Renée Bengtssons uttalande. Att alla människor ska ha en plats i samhället är något socialdemokratin har brukat värna om. Alla kan inte bli lärare men det finns många fantastiska människor med god hand om barn och hjärtat på rätt ställe som passar jättebra som elevassistenter eller annat som behövs på en skola. Att mena att personal utan högre utbildning inte bidrar med värde i skolans verksamhet känns knappast i linje med Socialdemokraternas egen valslogan ”Alla ska med” (men bara om de har högskoleutbildning).

Slutligen undrar vi hur den ledande majoriteten i Lerum (M+S) tror att vi medborgare ska kunna lita på deras ledarskap när det ena efter det andra hårresande budskapet likt från en trollfabrik levereras ut från kommunhuset. Några av de ”sanningar” som kommunicerats bara senaste veckan inkluderar:

• ”En historisk satsning på skolan” – med ett sparkrav på 30 miljoner .

• ”Vi får högre kvalitet i skolan med färre personal.”

• ”Med bättre schemaläggning kan vi dra ner på personal utan att det märks.”

Och favoriten: • ”För många vuxna i skolan kan bli problematiskt för då blir ledarskapet otydligt för barnen.”

För att använda samma uttryck som Renée själv har använt: Det är så dumt att man blir mållös.

Mia Hellström, Tobias Jansson, Daniel Paterson, Gustav Triezenberg

Svar direkt:

Utan att trolla med siffror, använda lösryckta citat eller onyanserade tillmälen, så behöver kommunen inte spara 30 miljoner. Det underskott som uppstått under 2023 var lite drygt 24 miljoner som till största delen beror på färre barn i förskolan, världsläget och uteblivna statliga bidrag. Genom en handlingsplan som innehåller varsamma hållbara åtgärder, ska utbildningsnämndens budget vara i balans höstterminen 2025.

Det som sker i skolan är en matchning av elevantal, elevens behov och lärares behörighet. Det sker inför varje ny termin och läsår, har inget med underskott eller överskott i budget att göra, utan är en anpassning utifrån elevantal och behov i verksamheterna

I Lerums fall har det inneburit att vissa lärare omplaceras, men tyvärr också att en dryg handfull medarbetare kan komma att sägs upp eftersom deras behörighet inte matchar verksamhetens behov.

Utifrån elevernas behov kommer kommunen behöv anställa ett 15- tal medarbetare, allt ifrån F-3 lärare till specialpedagoger och skolsköterskor och även tillfälliga visstidsanställningar för att möta uppkomna behov.

Majoritetens budget för 2024 innehåller satsningar på närvaroteam, fler behöriga medarbetare och socioekonomiska kompensationer, vilket ska leda till ökad måluppfyllelse över tid och att vi får en likvärdig skola i kommunen.

Renée Bengtsson (S), ordförande utbildningsnämnden

LÄS MER:Föräldrar i Floda krävde politiker på svar om skolnedskärningarna

LÄS MER:Årsredovisning fastställdes – inga överskottspengar till skolan

ANNONS