Enligt Socialdemokraterna och Moderaterna kommer inte utbudet av svenska böcker minska.
Enligt Socialdemokraterna och Moderaterna kommer inte utbudet av svenska böcker minska. Bild: STEFAN BENNHAGE

SD har fel om biblioteken

Replik på Sverigedemokraternas insändare: Färre svenska böcker på Lerums bibliotek.

ANNONS
|

En sak som stämmer i Sverigedemokraternas insändare är att kultur- och fritidsnämnden beslutade att anta en ny biblioteksplan för de kommande fyra åren. Planens utgångspunkt har dels varit majoritetens budget med grund i Agenda 2030, men framför allt bibliotekslagen.

Att utbudet av svensk litteratur riskerar att minska är dock en felaktighet, utvecklingen är tvärtom det motsatta, då bland annat digitaliseringen lett till en ökning av tillgänglig litteratur. Det är alltså viktigt att påpeka att det ökade utbudet av litteratur på andra språk inte leder till en minskning av utbudet av svenska böcker på biblioteken.

På nämnden yrkade majoriteten särskilt på att: ”Lerums bibliotek ska arbeta med att sprida medvetenhet om betydelsen av det svenska språket inom exempelvis studier, arbete och integration.”. Detta yrkade Sverigedemokraterna avslag på, och är således emot.

ANNONS

En viktig del av bibliotekens uppdrag är att nå ut till hela samhället och inte bara till en specifik grupp. Detta ligger också i linje med den svenska bibliotekslagen som kräver att biblioteken ska verka för att främja läsning och kunskapsinhämtning hos alla medborgare. Biblioteken ska inte enbart utgöra en plats dit personer som redan är intresserade av litteratur och läsning går. Biblioteken har ett större uppdrag som syftar till att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Därför har biblioteken en skyldighet att erbjuda ett brett utbud av litteratur, inklusive litteratur på nationella minoritetsspråk och andra språk som är relevanta för det lokala samhället. Detta handlar inte om att knacka dörr eller hindra besökare från att delta i bibliotekens verksamhet.

Vill Sverigedemokraterna förändra bibliotekslagen, rekommenderar vi att man vänder sig till sina företrädare i riksdagen, där partiet har företrädare från kommunen. Kommunens användning av Agenda 2030 som språk och verktyg är ett beslut fastställt av kommunfullmäktige, och inget som Sverigedemokraterna motsatte sig i sitt förslag till biblioteksplan. Det ter sig märkligt att nu vara emot detta, eftersom Sverigedemokraterna röstade FÖR dessa skrivningar i nämnden.

Vi i majoriteten delar Sverigedemokraternas åsikt om att bibliotekens verksamhet ska vara oberoende och fristående från politiska ideologier. Vi finner det däremot rimligt att nämndernas beslut harmoniseras med nationell lagstiftning och beslut fattade i kommunfullmäktige.

Vincent Nordgren, (M)

Ordförande, kultur- och fritidsnämnden

Linda Silander (S)

1 vice ordförande, kultur- och fritidsnämnden

LÄS MER:SD oroas över färre svenska böcker på Lerums bibliotek

ANNONS