Marken vid Dergården, Lerum har länge ansett som ostabil.
Marken vid Dergården, Lerum har länge ansett som ostabil. Bild: Matilda Falk

M svarar SD: Det gynnar ingen att dra i handbromsen

Att bygga på marken vid Dergården anser Sverigedemokraterna är ett stort misstag och kritiserar därför kommunstyret i Lerum för byggplanerna. Moderaterna svarar nu Sverigedemokraterna och tycker de drar i handbromsen för tidigt.

ANNONS
|

Ett stort arbete har påbörjats för att få framdrift i Lerums kommuns detaljplaner. Det är viktigt för att säkerställa en planerad expansionstakt. På så sätt kan Lerums kommun vara en attraktiv kommun att leva, bo och verka i hela livet. Det är viktigt för att äldre ska kunna lämna huset när intresset och orken för trädgårdsarbetet tryter för att flytta in i den centrala lägenheten. Det är också viktigt för att den nybildade familjen ska kunna lämna den trånga lägenheten för att flytta in i ett rymligare hus.

Att vara en växande kommun med framtidstro ställer dock tydliga krav på att bygga ut kommunal service. Det räcker inte enbart med bostäder utan såväl förskolor, skolor och äldreboenden behöver komma på plats. Många år av politiskt nej- sägande har dessvärre gjort att såväl bostäder som välfärden inte byggts ut.

ANNONS

Ett skäl till detta är just partiers vurmande vad gäller att säga nej. Sverigedemokraterna visade ännu en gång upp sin ovilja att utveckla Lerums kommun för några dagar sedan. Nej till bostäder i centrala Lerum, nej till bostäder och förskola i centrala Gråbo, nej till nytt gymnasium, nej till ny verksamhetsår för företagsetableringar. Listan kan göras ännu längre.

”En egen kommunanställd geotekniker”

Vad gäller Säveån och skredrisk så är det en fråga som Lerums kommun tampats med länge. En anledning varför bostäder i centrala Lerum ännu ej kommit på plats är de noggranna utredningar som först behöver göras. Därav vikten att inte säga nej till detaljplanearbetet, som Sverigedemokraterna satt i systematik att göra.

I vårt förebyggande arbete i Lerums kommun så är vi en av tre kommuner som har en egen kommunanställd geotekniker. Geotekniken granskar alla förhandsbesked och bygglov som inkommer till bygglovsmyndigheten, och involveras i tidigt skede när bland annat detaljplaner tas fram. Ett exempel på det viktiga arbetet kommunen kan göra tack vare den kompetensen kommunen innehar var ifyllningen av djuphålet vid Järnvägsbron i Säveån.

Så låt oss på riktigt ta oss an dessa viktiga och stora frågor samtidigt som vi bygger ut vårt samhälle, istället för att redan nu dra i handbromsen och säga nej. Det gynnar ingen, framförallt inte nya generationer som vill kalla sig Lerumsbor.

Viktor Lundblad (M) Kommunstyrelsens ordförande

Arne Molander (M) Samhällsbyggnadsnämndens ordförande

Magnus Lansenfeldt (M) Miljö- och byggnadsnämndens ordförande

ANNONS