LT Logo
Sök på lerumstidning.com:

Artiklar Lerumsventilen
0302-510 50 | OM LT | REDAKTION | ANNONS | KONTAKTA LT | UTEBLIVEN TIDNING |
STARTSIDA NYHETER REPORTAGE KULTUR & NÖJE SPORT SPORTMIXEN RESULTATBÖRSEN KRÖNIKOR LERUMSVENTILEN ELIXIR LERUMSBLOGGAR HÄNT SEN SIST FAVORITBILDEN PÅ GÅNG VECKANS LUNCHER LERUMSLÄNKAR ARKIV VÄDRET

GÖR LT TILL STARTSIDA»
VECKANS FRÅGA:
Hur fungerar kollektivtrafiken?
Superbra
Oftast bra
Okej
Ibland bra men oftast dåligt
Katastrof
Bryr mig inte
Antal röster: 329
Se röster/
Äldre frågor


LT som RSS
LT i din Iphone

KRÖNIKOR « FLER KRÖNIKÖRER
...och förstånd att inse skillnaden

2010-02-04 Kristen vardag vecka 5


De här orden är den sista delen av det vi kallar för ”Sinnesrobönen”. Här ber vi om förstånd och insikt i det som för oss människor ofta är svårt att hantera: detta att kunna se skillnad på vad jag kan göra och det som jag måste lämna åt andra människor att göra.

Bönen börjar: ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra”. Det finns väldigt mycket, som vi kan vara med och ändra på, göra bättre. Vi kan underlätta för andra människor. Vi kan vara med och gå en bit av vägen tillsammans. Vi kan till och med bära varandras bördor ibland. Men det finns saker vi bör avstå från att göra och det är att fatta beslut för andra människor. Därimot kan vi vara med i processen och vara ett bollplank och sedan låta personen ta sitt eget beslut och ansvara för sina handlingar. Sedan kan vi vara med och stötta igen.

Det finns saker vi inte kan förändra, hur mycket vi än skulle vilja det. Det kanske tar upp en hel del av vår tid och vi känner att det periodvis dränerar oss på energi, handlingskraft och glädje.

Det kan vara gamla händelser som av någon anledning flyter upp till ytan eller något som vi nyligen varit med om på jobbet eller på fritiden.

Tänk om vi rätt omgående skulle kunna börja ta i grejorna stället för att ha saker som ligger där osorterade och pyr. Det är inte lätt men resultatet av mödan blir nog det vi längtar rätt mycket efter: ro och mer av harmoni i livet.

Bönens andra del lyder: ”mod att förändra det jag kan”. Visst behövs det mod att göra vissa saker. Det känns ofta lättare att låta bli att göra det vi vet skulle förändra tillvaron för mig själv och andra – men vilken lättnad och tillfredställelse det är, när vi gör det som ibland kan verka obekvämt. Vi är nog mycket modigare än vad vi själva tror.

Om vi mer medvetet lägger den här bönen som ett raster över livet, så är det ett sätt att må bra. Och det är inte på bekostnad av andra människor utan i ett samspel där det inte finns några förlorare.

Skriv ut
Tipsa en vän
Dela på Facebook Dela
Staffan Engblom

Bli först att kommentera denna artikel »

Tillsammans
Eftertanken

Med farbror Birger som förebild

Vid vändpunkten
Kristen vardag vecka 47

KRISTEN VARDAG V 47
Vill byta ord om livet
Kristen vardag v 5
Ett historiskt ögonblick

Staffan Engblom
Staffan Engblom är pastor i Lerums missionsförsamling.

Senaste lerumsventil:
Nytt parkeringshus vid järnvägen?

LT - Insamling till Lina
Insamling till Lina

LT - En kämpe när det gäller
En kämpe när det gäller

LT - Konstnär i fint sällskap
Konstnär i fint sällskap

LT - Unga talanger på operan
Unga talanger på operan

LT - Hittar nya spår i livet
Hittar nya spår i livet

LT - Kabaré med törst på blod
Kabaré med törst på blod

LT - Rasmus är Gråbos hjälpreda
Rasmus är Gråbos hjälpreda

LT - Hon kan bli bakmästare
Hon kan bli bakmästare

LT - Joels video en världssuccé
Joels video en världssuccé

LT - Italiensk konstresa
Italiensk konstresa

 
Lerums Tidning, Göteborgsvägen 3, 443 30 Lerum | Tel. 0302-510 50 | Ansvarig utgivare: Bengt Michelsen  | Om upphovsrätt och cookies
E-post: redaktion@lerumstidning.com | annons@lerumstidning.com